RUSIJA UPOZORAVA

Gađanje sirijske nuklearke značilo bi katastrofu

05.09.2013 u 10:53

Bionic
Reading

Vojni udar na Siriju mogao bi imati katastrofalne posljedice ako bi neka raketa pogodila mali nuklearni reaktor u blizini Damaska koji sadrži radioaktivni uran, upozorilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi sarajevski portal Klix.ba

Ministarstvo je pozvalo atomsku agenciju Ujedinjenih naroda da hitno procijeni te rizike, s obzirom da SAD razmatra mogućnost vojne akcije kako bi kaznio sirijsku vladu zbog navodnih napada kemijskim oružjem, prenosi Klix.ba

'Ukoliko bojeva glava, namjerno ili slučajno, bude ispaljena na Minijaturni neutronski reaktor (MNSR) u blizini Damaska, posljedice bi bile katastrofalne', navedeno je u priopćenju.

Okolno područje bi moglo biti kontaminirano visoko obogaćenim uranom i taj nuklearni materijal bi poslije takvog napada mogao dospjeti u ruke ljudi koji bi ga mogli upotrijebiti kao oružje, upozorilo je Ministarstvo.

Rusija je pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da 'hitno reagira' i da svojim članovima predstavi 'analizu rizika od mogućeg američkog napada na MNSR i druga postrojenja u Siriji', prenio je Reuters.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je danas također priopćilo da je jedan izvještaj ruskih stručnjaka pokazao da je oružje korišteno u kemijskom napadu u ožujku u blizini sirijskog grada Alepa bilo slično onom koje izrađuju pobunjenici, prenio je Itar-Tass.

Ministarstvo je predočilo da međunarodna istraga o korištenju kemijskog oružja u Alepu još nije započela i da bi izvještaj ruskih stručnjaka, uručen generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, mogao pomoći da se utvrde sve okolnosti tog incidenta, prenosi Tanjug.

Ti ruski nalazi se međutim ignoriraju, a zemlje koje okrivljuju sirijsku vladu za prošlomjesečni napad u blizini Damaska zataškavaju dokaze koji govore suprotno, navedeno je u priopćenju.