seif el islam gadafi

Gadafijev sin želi očevim stopama, evo što znamo o njemu

21.12.2017 u 22:06

Bionic
Reading

Sin bivšeg libijskog čelnika Muamera Gadafija, Seif el Islam, namjerava se kandidirati na predsjedničkim izborima u Libiji sljedeće godine. Tportal donosi portret nesuđenog nasljednika svrgnutog libijskog predsjednika Muamera Gadafija

Svjetski mediji ovih dana prenijeli su vijest kako se Seif Gadafi namjerava kandidirati na idućim predsjedničkim izborima sredinom iduće godine te kako je već pripremio reformski program za koji vjeruje da će ga prihvatiti i Ujedinjeni narodi, što bi pomoglo uspostavljanju stabilnosti u ratom uzdrmanoj zemlji.

Prema riječima Gadafijeva glasnogovornika Basema el Hašimija el Islama, 45-godišnji sin nekadašnjeg libijskog čelnika među prioritete stavlja jačanje sigurnosti u odnosima sa svim skupinama u Libiji. Potencijalni predsjednički kandidat pritom računa na podršku ljudi koji su ostali lojalni njegovu ocu, ali i na one koji su razočarani razvojem situacije nakon njegova svrgavanja. Valja napomenuti kako su Libijci na Seifa Gadafija i ranije gledali kao na potencijalnog reformističkog nasljednika oca prije rata u Libiji 2011. godine.

Seif Gadafi je, inače, stupanjem na snagu zakona o amnestiji pušten na slobodu sredinom srpnja nakon provedenih više od pet godina u zatvoru zbog ratnih zločina. Mediji su već tada sugerirali kako bi se najistaknutiji Gadafijev sin mogao politički aktivirati i započeti borbu za prevlast u toj opustošenoj zemlji.

Seif el Islam, čije ime znači 'mač islama', drugi je sin od ukupno desetoro Gadafijeve djece te se upravo on najviše pojavljivao u javnosti. Po zanimanju je inženjer, prije desetak godina stekao je doktorat iz filozofije obranjen na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti, a upravo je u britanskoj prijestolnici i živio do početka rata i to u vili vrijednoj nekoliko desetaka milijuna funti.

Sina libijskog čelnika visoko britansko društvo odlično je prihvatilo pa je on bio redovit gost u Buckinghamskoj palači, a znao se pohvaliti i svojim prijateljstvom s bivšim britanskim premijerom Tonyjem Blairom, moćnom bankarskom obitelji Rothschild, ruskim oligarsima te mnogobrojnim europskim okrunjenim glavama koje je znao ugostiti na rođendanskim zabavama, među kojima je i ona održana u prestižnom crnogorskom ljetovalištu Sveti Stefan.

  • +8
U kaosu Libije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kao pripadnik međunarodnog jet-seta, povezivalo ga s izraelskom glumicom i modelom Orly Weinerman, što je ona demantirala iako je kasnije priznala da je pokušala utjecati na Blaira ne bi li se zauzeo za njega nakon uhićenja.

Tijekom prvih godina 21. stoljeća Seif Gadafi se zalagao za normalizaciju odnosa sa Zapadom te je čak javno kritizirao oca zbog 'autoritativne politike', ali je stao na njegovu stranu kad je u Libiji počeo građanski rat. Zanimljivo je pak to kako je Gadafijev sin, nakon što je Pariz službeno priznao legitimnost libijske oporbe, javno zatražio od bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da vrati novac koji je dobio od Tripolija kako bi financirao predsjedničku kampanju 2007. godine.

  • +3
Muamer Gadafi vladao je Libijom 42 godine Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Seif Gadafi bio je aktivan u gušenju Arapskog proljeća u veljači 2011. godine, kad je grčevito pokušavao spasiti diktatorski režim svojeg oca koji je vladao Libijom 42 godine. Nedugo nakon što je ubijen njegov otac uhićen je na jugu Libije, a u srpnju 2015. osuđen je na smrt zbog ugrožavanja državne sigurnosti, ali je pušten na slobodu u okviru programa opće amnestije.