ČETIRI GODINE NAKON GADAFIJA

Libija dobila vladu nacionalnog jedinstva s premijerom Fayezom el Sarrajom

09.10.2015 u 08:46

Bionic
Reading

UN-ov izaslanik za Libiju Bernardino Leon rekao je tijekom noći na petak da je ta zemlja dobila vladu nacionalnog jedinstva koju vode Fayez el Sarraj i trojica potpredsjednika: Ahmad Meitig, Fathi el Mejbri I Mussa el Koni

'Nakon jednogodišnjeg truda koji je u ovaj process uložilo više od 150 uglednih ljudi iz svih dijelova zemlje napokon je došlo vrijeme da možemo predložiti sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva', rekao je Leon na tiskovnoj konferenciji u Skhiratu, u Maroku, gdje su se u ponedjeljak nastavili pregovori dviju suparničkih libijskih strana.

'Sigurni smo da (vlada u ovom sastavu) može uspjeti (...) Libijci moraju iskoristiti ovu povijesnu prigodu za spas Libije', dodao je Bernardino Leon.

Gotovo četiri godine nakon pada režima Moamera Gadafija u Libiji još vladaju kaos i podjele. Zemlja je imala dva suparnička parlamenta - i dvije vlade - CGN (Opći nacionalni kongres) u kojemu je najveći utjecaj imala koalicija milicija Fajr Libya sa sjedištem u Tripoliju i onaj u Tobruku, na istoku, koji je priznala međunarodna zajednica.

Danas gotovo 2,4 milijuna Libijaca treba humanitarnu pomoć, rekao je izaslanik UN-ove misije za Libiju (MINUL).

Zbog neučinkovite vlasti Libija je postala ishodišna luka za stotine tisuća migranata i izbjeglica koji preko Sredozemnog mora stižu u Europu.

(Hina) xvrad yrt