zbog zloporaba

Fuchs potvrdio: Nema više anonimnih prijava protiv nastavnika

24.10.2020 u 10:34

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavo je u razgovoru za subotnji Večernji list da će se zakonskim izmjenama ukinuti anonimne prijave protiv nastavnika kako ne bi dolazilo do zlouporaba tog mehanizma

"Završili smo izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji kojima ćemo ukinuti anonimne prijave. Ako imate prijavu, iza nje morate i osobno stajati", kazao je ministar.

Dodao je da s terena dobivaju informacije da je najčešće riječ o zloupotrebi tog mehanizma zbog osobnih obračuna što zapravo otklanja pažnju s onog bitnog.

Najavio je da je pred njegovim timom razdoblje u kojem će se intenzivno raditi na izradi novog normativnog okvira kroz koji bi se poboljšao položaj kako sveučilišta tako i drugih visokih učilišta.

"Na normativnoj razini uskladili bismo hrvatski sustav visokog obrazovanja s Europskim sustavom visokog obrazovanja te u konačnici osigurali stalni sustav kontrole kvalitete, vanjskog i unutarnjeg vrednovanja visokog obrazovanja", rekao je ministar.

Govoreći o zarazi u školama Fuchs je poručio da zajedno moramo napraviti sve kako bismo izbjegli tako lošu epidemiološku situaciju da se mora proglasiti kompletan “lockdown”.

"Ipak, predvidjeli smo različite scenarije praćenja nastave, izbor o konačnom obliku je na školama, odnosno nastavnicima, uzevši u obzir opremu i druge parametre koje škole imaju na raspolaganju. Neke škole imaju uvjete za izvođenje nastave uživo iz razreda u realnom vremenu. Međutim, ministarstvo je omogućilo i drukčije načine izvođenja nastave na daljinu ili i-nastave", kazao je Fuchs.

Na pitanje koliko se novca za program Škole za život moralo isplatiti iz proračuna jer se nije pridržavalo uvjeta europskog financiranja Fuchs je kazao da je za eksperimentalnu fazu bilo predviđeno više od 150 milijuna kuna te da je do listopada bilo potrošeno nešto više od 50 milijuna.

"Isto tako neki indikatori uspješnosti nisu realizirani kako je bilo planirano. Zbog čega je to tako, još provjeravamo, ali sve izazove odgovorno i savjesno rješavamo imajući u vidu interes naših učenika i racionalno upravljanje novcem poreznih obveznika, kazao je Fuchs.