kritizirao živi zid

Fuchs: Neki na temi maski u školama izvode blesave performanse

07.09.2021 u 14:21

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ne vidi problem u odluci varaždinskog stožera da se u višim razredima osnovnih škola ne moraju nositi maske, ali je i ocijenio da neki na toj temi izvode blesave performanse kako bi dobili medijsku pozornost, apostrofirajući Živi zid.

"Oni su donijeli takvu odluku, ravnatelj je predložio Stožeru - ok, u redu, ako se oni slože s tim - može", rekao je Fuchs u izjavi novinarima nakon predstavljanja novog izdanja "Judite" Marka Marulića.

Prema uputama Nacionalnog stožera u nižim se razredima maske ne trebaju nositi, a trebaju u višim razredima osnovne škole, ako nije osiguran dovoljan razmak između učenika. U Varaždinu je, na prijedlog ravnatelja osnovnih škola, lokalni stožer donio odluku da maske nisu potrebne ni u višim razredima osnovnih škola.

Ako je situacija na nekakvoj mikrorazini dovoljno dobra, onda ravnatelj može predložiti regionalnom stožeru da se maske eventualno ukinu, dodao je Fuchs te se potom osvrnuo na, kako je rekao, kojekakve blesave performanse u javnosti.

"Kao i prošle godine, imate puno priča oko maski i imate kojekakve blesave performanse, recimo onih nekakvih stranki, kako se ono zovu, Živi zid, Živi cirkus, ovako nekako… Koje onda kažu - u mom razredu neće biti cijepljenje… Pa nikad nije ni bilo, nikad nitko nije ni zamislio da da bi pod nekakvim satovima ikakvo dijete bilo cijepljeno", naglasio je Fuchs.

Naveo je i primjer, kako je rekao, profesora koji predaje u nižim razredima osnovne škole koji "neće dozvoliti da djeca nose maske". "Pa izričito piše (u uputama za odvijanje nastave) da ta djeca ne nose maske", naglasio je Fuchs.

"Prema tome, svi traže nekakvu medijsku pozornost u nekakvim dijelovima koji su bez veze", prokomentirao je Fuchs.

U gradu Čabru, temeljem odluke gradonačelnika Antonija Dražovića (Živi zid), koji je ujedno načelnik gradskog Civilnog stožera, ukinuta je obveza nošenja maski u školama.