štrajk prosvjetara

Frka Petešić: Nije istina da se Plenković uključio u pregovore tek kad je voda došla do grla

27.11.2019 u 19:37

Bionic
Reading

Pregovore Vlade sa sindikatima iz sustava obrazovanja koji su u štrajku komentirao je Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade

'Svjesni smo da su se tijekom godina nagomilale nepravilnosti i nepravde i zbog toga je ponuđeno da se pitanje koeficijenata, iako je to u nadležnosti Vlade, riješe u dogovoru sa socijalnim partnerima. Budući da je tu šuma koeficijenata koji su neujednačeni, želimo to raditi temeljito i to će uzeti puno vremena. Da se ne čeka, ponuđena je premosnica, kazao je Frka Petešić u razgovoru za RTL Danas koji ponavlja kako nepravdu žele sustavno riješiti te ističe da je samo riječ u razlici u metodologiji.

Kroz dodatke se postižu ista materijalna prava, navodi predstojnik Ureda predsjednika Vlade a kroz povećanje osnovice na kraju dođu i veća materijalna prava.

'Prepoznajemo tu nepravdu koja je učinjena učiteljima i ovo je način da se ide dalje. Povišica bi na kraju 2020. za učitelja s 10 godina staža, s jednim djetetom, s prirezom od 12 posto, bila 575 kuna, a kroz koeficijent bi bila samo 375 kuna', poručio je Frka Petešić.

Na pitanje voditelja nije li onda u interesu Vlade dati im te koeficijente budući da bi uštedjeli 200 kuna, Frka Petešić kaže da nije jer bi time samo nastao veći kaos u koeficijentima.

'Nitko se toga nije htio prihvatiti, mi to želimo riješiti na jedan sustavan i pravedan način, ne da gledamo interes samo jednog resora', istaknuo je.

Upitan hoće li tražiti zabranu štrajka, ponovio je kako čekaju konačnu odluku sindikata na Vladinu ponudu.

U zadnje vrijeme često se polemizira o ulozi ministrice Blaženke Divjak u cijeloj situaciji.

"Kao u svim pregovorima vi ste na dvije obale rijeke i trebate se naći negdje između. Mi smo zakročili u rijeku i gotovo smo došli na drugu stranu", kaže Frka Petešić i ističe da nije istina da se Plenković uključio u pregovore tek kad je voda došla do grla.