ERDOGAN POZDRAVIO POTEZ

Francuzi ruše zakon o armenskom genocidu?

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 01.02.2012 18:19
  • Objavljeno 01.02.2012 u 16:35
Tayyip Recep Erdogan i supruga Emine

Tayyip Recep Erdogan i supruga Emine

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Grupa francuskih parlamentaraca podigla je tužbu pred ustavnim sudom kako bi poništili zakon, nedavno donesen, kojim se kažnjava svako nijekanje genocida među kojima je i onaj koji su počinili oTurci nad Armencima tijekom Prvog svjetskog rata

Zakon o kažnjavanju negacije genocida, koji čeka potpis predsjednika Nicolasa Sarkozyja, donesen je 23. siječnja i doveo je do žestokih reakcija u Ankari, među kojima i do prijetnja turskog premjera Tayyipa Erdogana koji je rekao da nikada više neće kročiti na francusko tlo ako takav zakon stupi na snagu.

Erdogan je napao francuski parlament riječima da donosi 'diskriminirajuće i rasističke norme', a iz njegova ministarstva vanjskih poslova najavljena je blokada ekonomskih poslova s Francuskoj, drugoj po snazi zemlji prisutnoj u turskom gospodarstvu. Do daljnjega su maknute s dnevnog reda sve ekonomske, političke i vojne susrete dvaju zemalja. Turski premijer sada pozdravlja potez nezadovoljnih francuskih parlamentaraca.

Projekt rušenja navedena zakona (kojeg smatraju neustavnim) gura 77 senatora i 65 zastupnika donjeg doma, kazao je Jacques Mezard, senator lijeve stranke Europska demokratska i socijalna grupa. Prema njemu, projekt ima šanse jer zakon predviđa minimum od 60 parlamentaraca za pokretanja ustavne tužbe. Ustavni sud sada ima mjesec dana da donese pravorijek.

Armenija drži, a parlamentarci koji su donijeli sporan zakon to podržavaju, da je Turska pobila milijun i pol Armenaca na istoku Tursku u genocidnoj politici koju je 1915. provodilo tadašnje tursko carstvo. Ankara priznaje do pola milijuna žrtava, ali nikako ne prihvaća tzv. genocidnu politiku, jer je žrtava bilo na objema stranama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi