KORAK NAPRIJED

Francuzi izglasali bračnu jednakost, a slijedi...

13.02.2013 u 14:28

Bionic
Reading

Kao što se moglo i očekivati po svim realnim parametrima, donji dom francuskog parlamenta, Nacionalna skupština, usvojio je zakon o gay brakovima u omjeru 329 glasova za naspram 229 glasova protiv

Nakon desetak dana duge, ali ne nužno i produktivne rasprave, i nakon preko 5000 amandmana koje je opozicija uložila na zakon kojim se ozakonjuju istospolni brakovi, provedena je u djelo prva važna društvena reforma u mandatu novog predsjednika Françoisa Hollandea. Na političkoj sceni kao apsolutni pobjednik debate ne izlazi socijalistička većina u parlamentu, već ministrica pravosuđa Christiane Taubira koja je s rijetko viđenom elegancijom u političara završila raspravu citatima filozofa Emmanuela Lévinasa o shvaćanju drugog te pjesnika Antonija Machada.

Protivnici zakona mahom pristižu iz konzervativne stranke UMP, dok su se socijalistima jednoglasno pridružili zeleni. U zakon doduše nije uključeno pravo na medicinski potpomognutu oplodnju istospolnim parovima, već je dotično pitanje prebačeno u raspravu o novom zakonu o obitelji koji stiže na raspored vjerojatno u rujnu. Socijalisti su nakon izglasavanja u parlamentu podsjetili da se radi o zakonu jednako bitnom kao onaj iz 1982, kojim je dekriminalizirana homoseksualnost, te naglasili da se radi o velikom koraku naprijed za jednakost svih Francuza.

Zakon sada očekuje glasovanje u gornjem domu parlamenta, Senatu, početkom travnja. Iako u Senatu također dominira ljevica, moguće je da će opozicija uložiti žalbu ustavnom vijeću u nadi da će ga proglasiti protivnim ustavu. No opoziciji su i tu šanse mršave jer je vijeće već 2011. odlučilo da pitanje istospolnih brakova ne spada u njegovu domenu. Smatra se da bi zakon, u slučaju da ne bude značajnih zapreka, mogao ući u praksu krajem svibnja ili početkom lipnja.