VLADINA INICIJATIVA

Francuska obiteljskim zlostavljačima oduzima oružje, žrtvama će pomoći i banke

31.10.2019 u 22:48

Bionic
Reading

Francuska vladina komisija koja ispituje nasilje u obitelji, pozvala je u srijedu vlasti da počnu oduzimati vatreno oružje od pojedinaca već nakon prve žalbe protiv obiteljskog nasilja koja im je podnijeta. Taj prijedlog je bio među 65 preporuka za rješavanje gotovo nerješivog problema budući da vladina statistika izvješćuje da svaki treći dan jednu ženu ubije njezin partner

Prema pisanju britanskog The Guardiana, inicijativu za rješavanjem tog problema pokrenuo je u rujnu francuski premijer Edouard Philippe. Ostali prijedlozi uključuju kampanje za podizanje svijesti, obavezno izvještavanje zdravstvenih radnika koji svjedoče o znakovima nasilja unutar obitelji i nove protokole za policajce koji službeno reagiraju na žalbe.

Predložena je i suradnja s bankama koje bi žrtvama obiteljskog nasilja trebale olakšati kredite kako bi mogle napustiti nasilne partnere. Uz to, predlaže se i dodatna edukacija djece i adolescenata o rodnoj ravnopravnosti.

Francuska ministrica za rodnu ravnopravnost Marlene Schiappa ocijenila je preporuke važnim korakom prema sustavu nulte tolerancije za sve oblike obiteljskog nasilja, uključujući psihičko i ekonomsko zlostavljanje. Schiappa je istaknula da se najveći broj ubojstava povezanih s obiteljskim nasiljem počini upravo vatrenim oružjem, navodeći pritom da je preventivno oduzimanje najbolji način za smanjenjem ovog negativnog trenda.

Ministrica ima podršku premijera Emmanuela Macrona koji je u rujnu posjetio centar za telefonsku pomoć žrtvama obiteljskog nasilja kojom prilikom je na vlastite uši čuo policajca koji je odbio pružiti zaštitu maltretiranoj ženi.

  • +11
Zagreb: Na Trgu kralja Tomislava održan prosvjed "Pravda za djevojčice" Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL