nakon 46 godina

[FOTO] Započela rekonstrukcija popularne osječke 'Kopike'; kupači će na bazene već ovoga ljeta

11.01.2022 u 16:49

Bionic
Reading

Započela je prva faza rekonstrukcije poznatog osječkog kupališta 'Copacabana' na lijevoj obali Drave. Popularna 'Kopika', kako ju Osječani nazivaju, izgrađena je 1976. godine, a bazeni već dugo ne udovoljavaju suvremenim standardima

Grad Osijek započeo je prvu pravu rekosntrukciju bazenskog kompleksa Copacabana koji je izgrađen 1976. -te godine, priopćili su iz Ureda gradonačelnika Osijeka.

Bazeni na popularnoj osječkoj 'Kopiki' stari su 46 godina i već dugo ne udovoljavaju suvremenim standardima. Uočeni su značajni dnevni gubici vode, a otpadna klorirana voda se iz svih bazena ispuštala u rijeku Dravu. Kompleks nije bio priključen na gradsku kanalizaciju, iako je ona provedena u neposrednoj blizini. Zato je i predviđena potpuna rekonstrukcija svih bazena i bazenske tehnike.

'Nakon 46 godina kreće prva rekonstrukcija osječke Copacabane. Na žalost, bazeni u protekle dvije kupališne sezone nisu radili, na što sam i osobno često upozoravao. Po preuzimanju dužnosti vođenja grada pristupli smo rekonstrukciji bazena.', najavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić prilikom obilaska ovog osječkog gradilišta.

Strojevi su na 'Kopiku' stigli u ponedjeljak.

  • +10
Započela rekonstrukcija popularnog osječkog kupališta 'Kopika' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Zuljevic

'Kreće rekonstrukcija prve faze u koju je uključena rekonstrukcija olimpijskog bazena. Osijek će konačno dobiti pravi olimpijski bazen koji odgovara svim normama plivačke federacije. U ovoj fazi ide i obnova okruglog bazena s dodatnim sadržajima', objasnio je Radić.

Grad Osijek u ovaj pothvat krenuo je uz pomoć Osječko-baranjske županije osiguravši potreban novac za rekonstrukciju. Najavio je kako će bazeni kupače primiti već ovoga ljeta

'Najveći dio sredstava osigurao je grad Osijek iz svog proračuna. Mi kao županija smo uskočili s jednim dijelom. Ovog ljeta svi će ponovno moći na Dravu i na Kopiku što je gradu Osijeku potrebito. Sve ono što grad Osijek predstavlja u ovom dijelu Hrvatske nadopunit će i ovi novi bazeni, novi sadržaji koji će ovdje biti na ponos svima koji ovdje žive, ali i onima koji će ovdje doći.', rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

U prvom dijelu rekonstrukcije, koji je upravo započeo, planira se izgraditi novi olimpijski bazen i rekonstruirati duboki okrugli bazen s caffe barom i drugim atrakcijama, te rekonstrukcija i izgradnja filternice, strojarnice i trafostanice. Novo kupalište, kao i svi bazeni u potpunosti će biti prilagođeni za osobe s invaliditetom.

Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, zaključen je Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i dogradnji sportskog kompleksa (bazena) Copacabana u Osijeku s Projektgradnjom plus iz Gornje Vrge i Osijek Koteksom u vrijednosti 30.251.043,25 kuna s rokom završetka radova 180 radnih dana od dana uvođenja u posao.

'Rok koji je pred nas postavljen je, kako građevinci vole reći, oštar. Moramo dati sve raspoložove snage da sve odradimo u zadanom roku. Ispoštovat ćemo ga. Imamo dovoljno iskustva, osobito u izgradnji bazena. Siguran sam da ćemo građanima osigurati bazene za novu kupališnu sezonu.', istaknuo je predsjednik Uprave Projektrgradnje Ivica Crnković.