'sky view'

[FOTO] Zavrtio se najveći panoramski kotač u Hrvatskoj; u Osijek stigao iz Istanbula, ostaje cijeli siječanj; Radić: Imamo atrakciju kao i svjetske metropole

23.12.2021 u 21:02

Bionic
Reading

Najveći panoramski kotač u Hrvatskoj, osječki 'Sky View', večeras se premijerno zavrtio u Parku kralja Držislava u Osijeku. Prvu vožnju Ferrisovim kotačem otvorili su osječki gradonačelnik Ivan Radić i osječko-baranjski župan Ivan Anušić

Kotač je visok 35 metara, težak 90 tona, ima 24 zatvorene kabine za sjedenje šest osoba, a ukupnog je kapaciteta 144 osobe. U Osijek je stigao iz Istanbula te nakon prijeđenih 1000 kilometara Osječanima i njihovim gostima nudi najljepši pogled na Grad na Dravi i njegove glavne znamenitosti – baroknu Tvrđu, pješački most, rijeku Dravu i konkatedralu, priopćili su iz Ureda gradonačelnika Osijeka.

'Željeli smo građanima i posjetiteljima grada Osijeka ovog Adventa pružiti turističku atrakciju kakvu imaju sve velike europske i svjetske metropole. Sada ga ima i slavonska metropola. Ovo je najveći kotač u Hrvatskoj, a u Osijeku će ostati do kraja siječnja, tako da će se svi zainteresirani stići provozati', rekao je gradonačelnik Radić i najavio nastavak Adventiranja i božićnog tramvaja.

'Zbog velikog interesa i reakcija sugrađana, posjetitelja i ugostitelja, odlučili smo produžiti Adventiranje i Božićni tramvaj do 31. prosinca. Također smo na Badnjak od 20 sati, kao i na Silvestrovo cijeli dan, osigurali besplatan javni gradski prijevoz. Nadam se da smo svojim sugrađankama i sugrađanima uspjeli uljepšati blagdane svim događajima i iznenađenjima ovog Adventa', dodao je.

Produženo osječko Adventiranj, uz novu turističku atrakciju postalo uvertira u trodnevni festival hedonizma na hrvatskom istoku. Naime, 29. prosinca počinje HeadOnEast, a trajat će sve do 31.12. kada Osijek s Ivanom Zakom na glavnom trgu ulazi u novu godinu.

  • +7
Osječki 'Sky View' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured gradonačelnika Grada Osijeka

Sva tri događaja zajedno organiziraju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

'Htjeli smo da ovaj Advent u Osijeku bude najljepši u Hrvatskoj i mislim da smo u tome uspjeli. Odmah nakon Adventa ide manifestacija HeadOnEast koju nismo mogli ranije organizirati zbog vremenskih prilika. Pozivam sve da dođu i na produžetak Adventa i na HeadOnEeast, sigurno danas u gradu Osijeku možete pronaći za svakoga po nešto', poručio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Panoramski kotač ,'Sky View'' radit će svakoga dana od 10 do 23 sata, osim na Badnjak i Silvestrovo kada će raditi od 10 do 21, dok će na Božić biti otvoren od 16 do 23 sata. Za vožnju koja traje 5 do 7 minuta odrasli će trebati odvojiti 50 kuna, dok je za djecu do 12 godina cijena vožnje 40 kuna, a najmlađi do 3 godine mogu se voziti besplatno.