morska vila

[FOTO/VIDEO] Turistički brod u Splitu izvučen na suho i spreman za put u brodogradilište, još nije poznato u koje

26.07.2022 u 12:32

Bionic
Reading

Turistički brod Morska vila koji je u prvim satima nedjelje udario o Zapadnu obalu i potonuo izvučen je na površinu i pomaknut od benzinske postaje, te bi tijekom dana trebao završiti u brodogradilištu

Lučki kapetan Željko Kuštera kaže kako su po Pomorskom zakoniku izdali rješenje za uklanjanje podrtine nakon čega je brod pomaknut istočno od benzinske postaje koja se nalazi na Zapadnoj obali.

"Podrtina je stabilizirana. Još će se obaviti i pregled, nakon čega će se odnijeti prema brodogradilištu. U ovom momentu je najvažnije da smo oslobodili benzinsku postaju namijenjenu za tankanje goriva plovilima", rekao je za Hinu kapetan Kuštera.

Kazao je i kako još ne zna u kojem će brodogradilištu završiti Morska vila jer o tome odlučuje vlasnik plovila. Prije nego li se ukloni Morska vila iz mora Zapadne obale situaciju će procijeniti djelatnici Hrvatskog registra brodova. Napomenuo je da se u tom slučaju ne radi o klasičnom tegljenju broda već o uklanjanju podrtine.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

U ponedjeljak su ronioci splitske tvrtke Stijeg padobranima uspjeli s morskog mulja izvući Morsku vilu, 21-metarski brod koji je u prvim satima nedjelje udario o kraj na Zapadnoj obali, te uskoro potonuo. Na brodu se nalazilo 50 putnika. Kapetan je kazneno prijavljen, a zbog alkoholiziranosti od jednog promila ostao je u postaji do otrežnjenja. Kasnije se otkrilo da su mu istekle sve pomorske svjedodžbe, kao i da nije bio najavljen dolazak tog broda u luku.

  • +14
Split: Brod Morska vila uspješno podignut s dna Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Zbog te havarije od nedjelje ujutro benzinska postaja za plovila na Zapadnoj obali nije mogla raditi jer se drugi brodovi nisu mogli vezati, pa su brojni nautičari morali po gorivo u Milnu, na Hvar ili u Trogir.

Po tvrdnjama splitskih skipera, kapetanu Morske vile A.R. (40) iz Trogira je tijekom plovidbe otkazala brodska hidraulična kopča tzv. getriba i iako je pokušao napraviti manevar nije mogao spustiti gas. U jednom se trenutku čak uspio i vezati, no zbog udarca o obalu uskoro je potonuo. Kapetan uz Morsku vilu ima još jedan brod kojim je vozio i humanitarne ture za nezbrinutu djecu. Brod koji je doživio havariju navodno je služio za glazbene ture.