NOĆNA DRAMA

Turistički brod u Splitu udario u obalu i potonuo: Spašeno 40 putnika, priveden pijani kapetan, oglasilo se i Ministarstvo mora

24.07.2022 u 07:06

Bionic
Reading

Turistički brod Morska vila u nedjelju je oko 2.35 udario u splitsku Zapadnu obalu, a svih 40 putnika izašlo je na kopno te nisu ozlijeđeni, izvijestila je splitska policija. Kapetan broda je priveden jer je upravljao brodom u alkoholiziranom stanju

Iz Županijskog operativnog vatrogasnog središta u Splitu izvijestili su da je brod dug 21 metar potonuo. Na mjesto događaja bile su upućene sve dežurne službe, priopćeno je iz splitske policije.

  • +8
Turistički brod udario u splitsku Zapadnu obalu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kako prenosi Dalmatinski portal, kapetan broda je priveden zbog sumnje na upravljanje brodom u pijanom stanju.

'U tijeku je očevid Lučke kapetanije, dok je u službene prostorije policije zbog utvrđene alkoholiziranosti i time postojanja sumnje u kazneno djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa priveden kapetan broda i zadržan radi provođenja kriminalističkog istraživanja', priopćeno je iz policije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ivo Čagalj / PIXSELL

Moguće onečišćenje mora

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture priopćili su da su tijeku 'aktivnosti na poziciji pomorske nesreće kako bi se more i morski okoliš osigurali od onečišćenja' u slučaju da dođe do istjecanja iz spremnika potonulog izletničkog broda.

'Prema dostupnim informacijama u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, koju provodi Lučka kapetanija Split u tijeku su koordinirane spasilačke aktivnosti prema izletničkome brodu Morska Vila, dužine 21,6 metara u vlasništvu pravne osobe iz Republike Hrvatske, koji je jutros, 24. srpnja iza 02.00h pramcem udario u obalni zid Inine benzinske postaje, na splitskoj Zapadnoj obali.

Iz nadležnosti LK Split u koordinaciji sa Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) na poziciju nesreće angažirani su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Split, čija pomorska jedinica je postavila upijajuće brane oko oštećenog broda, kako bi prevenirali onečišćenje mora i morskog okoliša, u slučaju da se dogodi istjecanje pogonskoga goriva iz brodskog spremnika.

Na poziciji su angažirani ronioci radi provjere brodskog trupa ispod razine mora, dok je u dogovoru sa vlasnikom broda dodatno angažirana tvrtka za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja mora i morskog okoliša.

Pregledom nadzornih kamera, administrativnim očevidom brodske dokumentacije te suradnjom sa policijskim službenicima Pomorske i aerodromske policije Split utvrđuje se točan broj osoba koji je boravio na brodu u trenutku nesreće, uključujući i posadu, kako bi se provjerilo jesu li poštovane ili prekršene sigurnosne odredbe propisane temeljem Pomorskog zakonika, odnosno, Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe', izvijestili su iz Ministarstva.