VEKTORSKI POTISAK ZA NEDOSTIŽNE MANEVRE

[FOTO/VIDEO] Rusko ratno zrakoplovstvo dobilo prvi primjerak lovca Su-57, uskoro stižu i motori s potiskom bez konkurencije u svijetu

13.01.2021 u 21:50

Bionic
Reading

Zračno-kozmičkim snagama Ruske Federacije (VKS RF) isporučen je ovih dana prvi serijski primjerak najnovijeg ruskog višenamjenskog borbenog zrakoplova pete generacije Su-57 te bi uskoro trebao dobiti i nove motore koji predstavljaju svjetski vrh u generiranju potisne snage dvomotornih borbenih aviona. Zrakoplovi tipa Su-57, koji su počeli popunjavati rusko ratno zrakoplovstvo, zasad koriste postojeće motore Izdelije 117, a već od iduće godine iz Suhojeva pogona u Komsomolsku na Amuru trebali bi pristizati letjelice s moćnijim motorima Izdelije 30

Najnoviji ruski borbeni avion Su-57 dvomotorni je jednosjed smanjene radarske uočljivosti, a dizajniran je za zadaće pružanja zračne premoći i zračnih napada. Osim nadzvučne brzine, letjelica ima mogućnost rada motora bez dopunskog sagorijevanja, tzv. superkrstarenja, visoke performanse leta, napredne funkcije te visoku integraciju opreme i računalne podrške kojom se, prema riječima konstruktora, može suprotstaviti najmodernijim američkim lovcima pete generacije F-35 Lightning i F-22 Raptor.

Iako je uvođenje ove stealth letjelice najavljivano pa odgađano u nekoliko navrata, prvi primjerak Su-57 u redovima ruskih zračno-kozmičkih snaga zamijećen je tek krajem prosinca ove godine pri preletu iz Suhojevove tvornice u Komsomolsku na Amuru na krajnjem istoku Rusije na aerodrom Tolmačevo na jugozapadu Sibira. Nakon uvođenja u redovnu uporabu Su-57 bi s vremenom trebao u potpunosti zamijeniti aktualne višenamjenske lovce tipa Su-27 i MiG-29 dok mu predviđeni radni vijek iznosi 35 godina.

Prema ugovoru proizvođača i ruskog ministarstva obrane, do kraja 2027. godine zračno-kozmičke snage trebale bi dobiti ukupno 76 primjeraka Su-57. Taj broj obuhvaća i prvi primjerak koji su ovih dana snimili ruski spotteri koji, kao i njihovi kolege iz drugih dijelova svijeta, iz hobija snimaju neobične i rijetko viđene zrakoplove. Prema najavama ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, zrakoplovima tipa Su-57 bit će opremljena tri zrakoplovna puka, od kojih će dva do kraja 2024. godine imati 22 primjerka tog tipa aviona.

Ruski mediji ističu kako postoji plan da se od iduće godine u pogonima Suhoja počnu proizvoditi avioni s motorima druge etape oznake Izdelije 30. Riječ je o motoru maksimalnog potiska 180 kN s dodatnim sagorijevanjem, a koji će zamijeniti aktualne motore tipa Izdelije 117.

Novi ruski lovac Su-57 ulazi u oružane snage Izvor: tportal.hr / Autor: RT

Pojedini izvori poput Russia Beyond the Headlines ističu da je motor Izdelije 30 sličan prethodnicima, ali i da se temelji na potpuno novim agregatima koji respondiraju najsuvremenijim američkim zrakoplovnim motorima. Prema ruskim izvorima, rezultat su opsežne upotrebe najmodernijih tehnoloških pristupa razvoju i izradi mlaznih motora nove generacije, koji su najskuplji dio letjelice, ali i značajno povećavaju sve tehničko-letne karakteristike.

  • +6
Su-57 Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Dizajneri motora Izdelije 30 ističu da su njegove mlaznice opremljene sustavom za upravljanje vektoriranim potiskom u različitim kutovima, što omogućava manevre koje konkurencija teško dostiže. Uz to, novi motor je manjih dimenzija i mase od prethodnih verzija, a ima i manju potrošnju.

Iako je zasad poznato to da je motor Izdelije 30 testiran i na avionima tipa Su-27, sve njegove karakteristike još su uvijek nepoznanica. Dizajneri tog motora pak tvrde da takav potisak ne daje nijedan od ostalih mlaznih motora u svijetu.

Novi ruski lovac Su-57 trebao bi se ravnopravno nositi s američkim konkurentom F-22 Izvor: tportal.hr / Autor: Military TV