avionska nesreća

Tijekom testiranja srušio se avion pete generacije i ponos ruske avijacije Su-57

24.12.2019 u 10:32

Bionic
Reading

Rusi borbeni avion pete generacije Su-57 srušio se u Habarovskom okrugu na istoku Rusije

Avion se srušio u šumovitom području za vrijeme testiranja, a pilot se katapultirao te nije ozlijeđen, prenosi agencija TASS službenu izjavu.

Isti izvor za TASS je rekao da se avion srušio tijekom testiranja proizvođača 111 kilometara daleko od baze iz koje je poletio, a iz prethodno objavljenih podataka poznato je da taj tip aviona ne koriste vojne jedinice u toj regiji.

Utemeljeno je posebno povjerenstvo koje bi trebalo istražiti uzroke pada aviona

Su-57 (poznat i kao T-50 i PAK FA) je višenamjenski lovački avion konstruiran upotrebom tehnologije koja omogućava smanjenu radarsku nevidljivost. Ima mogućnost letenja nadzvučnom brzinom u režimu rada motora bez dopunskog sagorijevanja, odnosno tzv. superkrstarenje, visoke performanse leta, napredne funkcije te visoku integraciju opreme i računalne podrške, a u stanju je suprotstaviti se američkim lovcima pete generacije poput F-22 Raptor i F-35 Lightning II.

  • +6
Su-57 Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Su-57, koji potpisuje dizajnerski ured Suhoj, trebao bi zamijeniti lovačke avione tipa Su-27 i MiG-29. Prilikom opisivanja naoružanja koje može ponijeti ovaj ruski zrakoplov, britanski novinari upozorili su da se radi o letjelici koja je projektirana za 'treći svjetski rat'.

Novi zrakoplov može ponijeti rakete zrak-zrak dometa 300 kilometara te najnovije rakete zrak-zemlja i zrak-more, koje lete hiperzvučnom brzinom.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Mia Dimšić, Nina Badrić, Davor Bernardić, Marin Rozić…