SU-57E

[VIDEO] Svi su ludi za ruskim stealth lovcem, evo tko je sve zainteresiran za njegovu kupnju

31.10.2019 u 23:18

Bionic
Reading

Nakon što je ovog ljeta odlučeno da će novi višenamjenski lovački zrakoplovi pete generacije Su-57 biti ponuđeni u izvoznoj verziji, sve je više zemalja zainteresiranih za kupnju ovog ruskog aviona smanjenog radarskog odraza

Prema pisanju američkog dvomjesečnika The National Interest, za kupnju izvozne verzije stealth lovca posljednje generacije zainteresirano je pet zemalja koje su oduševljene letnim karakteristikama zrakoplova viđenim na Međunarodnom sajmu zrakoplovstva i kozmonautike MAKS-2019 koji je održan krajem kolovoza na aerodromu Žukovski nedaleko Moskve.

Na popisu vjerojatnih kupaca našao se Mjanmar koji od ranije u sastavu svojeg zrakoplovstva ima lake taktičke lovce tipa MiG-29 koje bi uskoro trebali zamijeniti višenamjenski lovci-bombarderi Su-30M koji se može koristiti za održavanje zračne nadmoći i jurišne zadaće. Uz SU-30M, ratno zrakoplovstvo nekadašnje Burme pokazalo je interes i za kupnju SU-57E čiji dizajn također potpisuje konstruktorski ured Suhoj.

Među mogućim kupcima je i Alžir koji već dugi niz godina nabavlja rusku vojnu tehniku. Alžirske zračne snage u svojem sastavu već imaju 44 primjeraka lovaca SU-30MK, a ako cijena za izvoznu verziju Su-57E bude povoljna, ova sjevernoafrička država će, sudeći prema interesu, imati lovce pete generacije. Alžir je iskazao zanimanje i za lovce-bombardere 4++ generacije SU-35 koji bi mogli poslužiti kao adekvatna zamjena ako ne dođe do sklapanja ugovora za nabavu SU-57.

Turska, kao trenutno najveći kupac ruske vojne tehnike, također je zainteresirana za kupnju Su-57E. U ovom trenutku vode se pregovori između Moskve i Ankare i nabavi Su-35 koji su se pojavili kao logičan izbor nakon što je Pentagon zabranio Turskoj kupnju američkih lovaca F-35 Lightning II zbog kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400.

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Za kupnju Su-57 je zainteresirana i Kina koja bi nabavom dobila u posjed vrhunski lovac pete generacije pogodan za istraživanje radi dizajniranja novih kineskih lovaca najnovijih generacija. Uz Peking, interes je pokazala i Indija kako bi održala kontinuitet modernizacije vlastite lovačke komponente.

Zrakoplov tipa Su-57 je dvomotorni jednosjed smanjene uočljivosti radarima kojem je glavna zadaća održavanje zračne nadmoći i pružanje zračne pomoći, uništavanje kopnenih i ciljeva na moru, zapovjedne infrastrukture i nadzora zračnog prostora pri čemu mu pomaže motor koji ima mogućnost rada bez dopunskog sagorijevanja, odnosno superkrstarenje.

Lovac se može pohvaliti i izuzetno visokim performansama leta, visokom integracijom opreme i računalne podrške, a bit će u stanju suprotstaviti se američkim lovcima pete generacije, F-22 Raptor i F-35 Lightning II. Zrakoplovu se, pak, predviđa radni vijek od 35 godina.

  • +25
Vladimir Putin u divljini Izvor: EPA / Autor: ALEXEY DRUZHINYN /SPUTNIK/KREMLI