porasle i cijene

[FOTO/VIDEO] Povećao se pritisak na groblja i pogrebna poduzeća, na ukop se čeka danima

23.11.2021 u 20:27

Bionic
Reading

Zbog velikog broja preminulih s COVID-om povećao se pritisak na groblja i pogrebna poduzeća. Za ukop se u gotovo svim većim gradovima čeka nekoliko dana. Uz to, pogrebne su usluge skuplje ako je pokojnik bio zaražen koronavirusom.

Rashladne komore na zagrebačkom krematoriju - pune. Dnevno se kremira 45 pokojnika, a još ih 120 čeka na dostojan ispraćaj.

Problem je što Gradska groblja u ovako izvanrednim situacijama nemaju dovoljno osoblja. Na ukop se čeka i do sedam dana.

'Dodajemo svaki dan termine na Krematoriju, pa čak i do pola 5, 5 sati. Na svim ostalim grobljima pokušavamo ubacivati i ranije jutarnje termine, dok subote otvaramo, već je šesta subota zaredom da se radi na svim grobljima', rekao je za HRT Roko Gruja, voditelj Gradskih groblja Zagreb.

Godišnje se u Zagrebu pokopa oko 10 i pol tisuća ljudi. Prošle godine bilo je 11.700 ukopa, ove godine bit će ih i više od 12 tisuća. Obitelji preminulih s COVID-om za pogrebne usluge moraju izdvojiti i više novca.

'Kada je ukop u zemljani grob, morali smo uvesti stavku limeni uložak, lotanje limenog uloška, metalna pločica, što je za 1500 do 2000 kuna povećalo stavku ukopa', rekao je Dalibor Božan, rukovoditelj Službe organizacije pogreba u Posmrtnoj pripomoći.

  • +4
Na Mirogoju pogrebi i subotom, krematorij radi u tri smjene Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

U Rijeci od početka godine bilježe 17 posto više ukopa, no ispraćaji se održavaju bez duljih čekanja.

'Sahrane se obavljaju kao i do sada, u roku od dva do tri dana, i maksimalno se ulažu svi napori naših djelatnika zaista da se to sve organizira i uz volju i suglasnost i prema željama obitelji pokojnika', rekla je Tanja Šušić, glasnogovornica Komunalnog društva Kozala, Rijeka.

Na Mirogoju pogrebi i subotom, krematorij radi u tri smjene Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/Pixsell

Na osječkim grobljima u studenom su već pokopali 132 osobe, a prosjek je između 90 i 100.

'Interesantna stvar je da nam ljudi ne vjeruju da je toliki broj umrlih, zapravo čak i neki koji nas poznaju misle da smo mi izmislili taj broj i da to nije istina, a istina je', rekao je Domagoj Vinaj, rukovoditelj Tehničke službe i groblja, Ukop d. o. o. Osijek.

Pogrebne službe zasad se uspijevaju nositi s povećanim obujmom posla, ali ako broj preminulih s covidom nastavi rasti, mogući su veliki zastoji.