vrhovni sud presudio

[FOTO/VIDEO] Potvrđena presuda u slučaju 'Škrinja': Smiljani Srnec 15 godina zatvora za ubojstvo sestre

23.04.2021 u 11:10

Bionic
Reading

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostupanjsku presudu Smiljani Srnec (46) kojom je 30. lipnja prošle godine osuđena na 15 godina zatvora

U svojoj odluci Vrhovni sud navodi zašto smatra da je dokazano da je Smiljana Srnec (46) neutvrđenog dana 2000. godine s najmanje pet udaraca tupim i tvrdim predmetom ubila svoju tada 21-godišnju sestru Jasminu, a da je njezino mrtvo tijelo, kako bi prikrila zločin, sakrila u škrinju za zamrzavanje u obiteljskoj kući u Novoj 29 u Palovcu, u kojoj je ono bilo nepunih 19 godina. Misterij nestanka riješen je nakon nepunih 19 godina, kada je u zimsko popodne 16. veljače 2019. u škrinji otkriveno tijelo.

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

Odluku Vrhovnog suda prenosimo u cijelosti:

Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbu optuženice i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženica proglašena krivom za kazneno djelo ubojstva i osuđena na kaznu zatvora 15 (petnaest) godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženica nalazi od 16. veljače 2019.

Optuženica je osuđena zbog ubojstva sestre. Djelo je počinjeno prije 20 godina u obiteljskoj kući. Tupotvrdim je predmetom u brzom slijedu zadala više udaraca u glavu sestri koja je ležala. Uslijed zadobivenih ozljeda žrtva je odmah umrla. Potom je tijelo omotano plastičnim vrećama stavila u škrinju. Tijelo je dugi niz godina bilo skriveno zamrznuto u škrinji u domu optuženice i prikriveno vrećicama sa smrznutom hranom. Poklopac škrinje je bi zalijepljen da nitko ne može lako otvoriti škrinju. Škrinja se nije koristila u domaćinstvu iako je ostala uključena u struju 19 godina.

  • +2
Varaždin: Smiljana Srnec odlazi u suzama nakon što je osuđena za ubojstvo sestre Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika/PIXSELL

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je kazna zatvora 15 godina po vrsti i mjeri kazna koja najbolje odgovara svrsi kažnjavanja. Riječ je o najvišoj propisanoj kazni za kazneno djelo ubojstva prema Kaznenom zakonu u vrijeme počinjenja djela. Optuženica je majka troje djece od kojih je dvoje maloljetno. Međutim ta okolnost nema nikakvo značenje kod odmjeravanja kazne jer pretežu utvrđene otegotne okolnosti. Otegotna okolnost je dosadašnja osuđivanost (za kazneno djelo davanje lažnog iskaza) te što je sudbinu žrtve skrivala gotovo dvadeset godina navodeći da joj je sestra u inozemstvu. Kazneno djelo počinila je s najvišim stupnjem krivnje - izravnom namjerom, u stanju pune ubrojivosti i svijesti o protupravnosti. Tijelo žrtve je cijelo vrijeme držala u škrinji u kući u kojoj je živjela i tako prikrila počinjeno djelo. Roditelje i rodbinu je dugo vremena držala u zabludi u pogledu sudbine žrtve. To daje kaznenom djelu zaista posebnu težinu i odiozan karakter. Visok stupanj kriminalne količine proizlazi iz okolnosti da su žrtvi nanesene smrtonosne ozljede glave dok je bila u odmarajućem položaju. Žrtva je imala 23 godine. Skrivanje tijela žrtve u škrinji upućuje i na planiranje kaznenog djela.

Izrečenom kaznom izrazit će se jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela i utjecati na optuženicu da ubuduće ne čini kaznena djela. Ujedno će se omogućiti optuženici odgovarajuća socijalizacija i ponovno uključivanje u društvo. Ova kazna utjecat će i na sve ostale građane da ne smiju činiti kaznena djela jer će u protivnome biti društveno osuđeni i adekvatno kažnjeni.