otvara ovogodišnje izdanje

[FOTO] Uoči svečanog otvorenja 68. Pulskog filmskog festivala predstavljen film Murina

17.07.2021 u 15:15

Bionic
Reading

Prvi dan 68. Pulskog filmskog festivala započeo je u kinu Valli pozdravnim govorom ravnateljice Gordane Restović i umjetničkog ravnatelja Pave Marinkovića te press konferencijom filma Murina koji otvara ovogodišnje izdanje festivala

Izuzetno mi je drago da smo, unatoč ograničenjima, uspjeli organizirati ovogodišnje izdanje festivala s odličnim programom za koji bih posebnu zahvalu dala umjetničkom direktoru, gospodinu Pavi Marinkoviću. Drago mi je i da filmski djelatnici, jednako kao i publika, imaju razumijevanja i drago mi je vidjeti da Pula i dalje ponosno živi ovaj festival, festival koji je obilježio povijest našeg grada. Nadamo se da ćemo sljedeću godinu dočekati u punom kapacitetu i da ćemo moći gledati filmove u Areni pod zvijezdama, jer ljepšu lokaciju ne možete zamisliti, izjavila je ravnateljica Pulskog Filmskog Festivala, Gordana Restović.

Ove godine imamo šest hrvatskih filmova-debitanata, ali i vrlo iskusnih redatelja. Imamo i dvije svjetske premijere u hrvatskom programu. Ponosni smo i na ovogodišnji kvalitetan međunarodni program. Velika novina nam je živi prijenos završne večeri. Sretni smo i dosadašnjim angažmanom publike oko festivala, pa s ponosom možemo reći da su neke projekcije već rasprodane, izjavio je umjetnički ravnatelj, Pavo Marinković.

  • +22
68. Pula film festival Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic

Press konferenciji filma Murina prisustvovali su glavna glumica Gracija Filipović, producent Danijel Pek, koproducent Jožko Rutar te montažer Vladimir Gojun. Filmska ekipa podijelila je iskustva sa snimanja filma, koji je svojevrsni nastavak redateljičinog kratkometražnog, međunarodno valoriziranog filma U plavetnilo. Prema riječima glavne glumice, atmosfera na snimanju filma bila je gotovo obiteljska, a snimalo se na više lokacija na Jadranu. Daniel Pek najavio je bogat festivalski život filma rađenog u produkciji četiriju zemalja i šest produkcijskih kuća, kao i skoro predstavljanje široj hrvatskoj publici.

Večeras na programu, osim svečanog otvorenja u Areni uz hrvatsku premijeru filma Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović, očekuju nas filmski klasici Ne naginji se van i Putovanje Bogdana Žižića, čije će projekcije biti u kinu Valli te hrvatska premijera dokumentarnog filma Tiny Tim: kralj na jedan dan, redatelja Johana von Sydowa u Istarskom narodnom kazalištu.

Više detalja na službenim stranicama festivala.