PREMA FEMINISTIČKOM ŠTRAJKU

[FOTO] U Osijeku održan prvi Noćni marš: Svoju Rosu Luxemburg imali smo još prije stotinu godina

08.03.2023 u 22:10

Bionic
Reading

Prvi Noćni marš u Osijeku u organizaciji neformalne inicijative osječki Noćni marš, održan je u srijedu u povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, pod parolom „Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici“, i uz podršku Feminističkog kolektiva fAKTIV

Neformalna inicijativa "Noćni marš Osijek" okupila je Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, DKolektiv, Generator, Mladformu, Nansen dijalog centar, PLANTaža, Srpski demokratski forum (SDF) i Zakladu Slagalica.

'Marširamo za pravedan sustav u kojem pravo na pobačaj mora biti univerzalna zdravstvena usluga dostupna svim ženama', 'Marširamo za društvo u kojem naše zdravlje ne ovisi o stanju na tekućem računu', 'Marširamo za društvenu jednakost!', 'Marširamo prema feminističkom štrajku, štrajku koji će se s radnih mjesta preliti na ulice', dio je poruka koje su okupljeni na osječkom Trgu Ante Starčevića isticali hodajući gradom do Parka Kralja Držislava gdje je održan i središnji program uz Vokalni ansambl Brevis.

  • +5
Noćni marš za Dan žena u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic

Ovaj Noćni marš u Osijeku organizirali smo po uzoru na noćni Marš koji u Zagrebu od 2016. godine organizira fAktiva, rekla je Natalija Havelka, direktorica Centra za mir nenasilje i ljudska prava i jedna od organizatorica inicijative. Ističe da su zahtjevi koje upućuju usmjereni prvenstveno prema državi..

"Država od 2015. nije donijela nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova kao temeljni strateški dokument koji bi imao za cilj smanjivanje diskriminacije nad ženama i ravnopravnost spolova", dodala je Havelka. Napominje kako žele ukazati na podređen položaj žena prvenstveno u poslovnoj sferi zbog čega je i tema ovog marša radnička prava žena pod parolom „štrajk u kuhinji, štrajk na ulici“.

  • +56
Noćni marš za Dan žena Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Podsjetila je da je Osijek 20-tih godina prošlog stoljeća imao i svoju Rosu Luxemburg u Adeli Pavošević koja je u to vrijeme povela nekoliko vrlo velikih i važnih štrajkova.

Mirna Šmit iz Zaklade Slagalica kazala je kako nije samo riječ jesu li žene nasuprot muškaraca, nego koliko štujemo društvenu jednakost i koliko zapravo želimo imati heterogeno društvo koje je solidarno i koje uvažava različitosti i brine o svima.