POZIV NA OTPOR

[FOTO/VIDEO] S noćnog marša za Dan žena u Zagrebu upućena poruka moliteljima: 'Nikad nećemo pristati na život u strahu'

08.03.2023 u 18:40

Bionic
Reading

'Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici' - slogan je pod kojim ove godine feministički kolektiv fAKTIV organizira u Zagrebu prosvjedni marš 'Noćni marš - 8. mart'. Prosvjedni marš je iza 18 sati krenuo s Trga žrtava fašizma prema Zrinjevcu, a prije 20 sati stigao je na Trg bana Jelačića gdje su okupljeni počeli skandirati 'moli se u crkvi'

Time su poslali poruku moliteljima, muškarcima koji se svaki mjesec okupljaju na istom trgu kako bi molili za "muški duhovni autoritet" u obitelji, predbračnu čistoću, prestanak pobačaja, ali i "žensku čednost u oblačenju", javlja N1.

Uz poruku - "Naš rad, naše zdravlje, naši domovi i naši životi politička su pitanja, a odgovornost da živimo bez straha uzimamo u svoje ruke", povorka se, kao i svake godine, kretala od Trga žrtava fašizma preko Trga bana Jelačića, Gundulićevom i Masarykovom ulicom do Zrinjevca, odakle je upućen niz važnih poruka.

Feministi i feminstkinje progovorili su o sve većem broju ubojstava žena u Hrvatskoj: "Sve češće naš dom, ovo sigurno mjesto, izlaže nas smrti", upozorile su.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Objasnile su koliko ekonomska kriza utječe na žene: "Obrazovanje, zdravstvo, usluge - sektori u kojima su žene najzastupljenije najviše pate u krizi". Upozorile su da upravo ekonomska ovisnost o muškarcima koja je često uzrokovana manjim plaćama postaje razlogom zašto žene nad kojima se vrši nasilje nisu u mogućnosti otići iz nasilnog odnosa i platiti troškove sudskih postupaka.

"Borimo se protiv sistemnskog, ekonomskog i obiteljskog nasilja. Ovakva noć naša je moć", ističu.

Feministi i feministkinje govorili su i o pravu na pobačaj: "Pravo na pobačaj politička je odluka", ukazuju na to primjerom bolnice Sveti duh koja je u vlasništvu Grada Zagreba, a odnedavno pruža uslugu pobačaja. Zahtijevaju besplatan pobačaj i ukidanje priziva savjesti: "Pravdati se nećemo nikome", kažu.

  • +56
Noćni marš za Dan žena Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

"Da moramo biti budne podsjećaju nas i subotom ujutro muškarci na Trgu bana Jelačića kad kleče na jastučićima zabrinuti za svoju muževnost, ali sve što će postići je još jači i veći otpor", najavile su žene. "Nikad se nećemo pokiriti i pristati na život u strahu", zaključuju žene.

Organizator je pozvao na zajedničko marširanje "za društvo u kojem naše zdravlje ne ovisi o stanju na tekućem računu i koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima".

"Želimo živjeti od svog rada, a ne preživljavati. Želimo društvo u kojem penzionerke ne kopaju po smeću, migrantkinje se ne prebija na granicama i baca natrag u rijeke, trans osobama ne ugrožavaju životi – ni u Saboru, ni na ulici, ni online", poručio je fAKTIV.

Naše su prethodnice, bez moljakanja i bez uglađenog čekanja, svjesne da im država neće sama od sebe osigurati prava koja im pripadaju, na ulicama i u tvornicama izborile opće pravo glasa, pravo na rad, pravo na radničko organiziranje, podsjeća kolektiv ukazujući da danas, desetljećima kasnije, država i dalje nije tu "za nas".

Inflacija divlja, zdravstveni i obrazovni sustavi pucaju po šavovima, a nasilje raste - pri čemu su prvi na udaru oni za koji društvo najmanje brine.

"Za žene kriza nije samo udarac na novčanik i materijalnu egzistenciju, već dodatni okidač nasilja, kojemu su ionako svakodnevno izložene. Ta svakodnevica koju živimo, odnosno preživljavamo, govori nam da druge opcije osim štrajka nema", poručile su feministkinje.

Noćnom maršu priključili su se i neki političari, među kojima i predsjednik SDP-a Peđa Grbin i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom.