DUGOGODIŠNJI PROBLEM

[FOTO] Svake godine isti scenarij tijekom poplava u Lici, stanovnici gube strpljenje: 'Oni dođu, provozaju se, porihtaju, pogledaju, i opet ispočetka'

27.12.2021 u 21:06

Bionic
Reading

Normalizirala se situacija na širem gospićkom području, gdje su, nakon obilnih oborina, prijetile poplave zbog izlijevanja rijeka Novčice i Bogdanice te bujice Tisovac. Vodostaji od sinoć opadaju. Posljedica visokog vodostaja ipak ima...

Na zidu u gospodarskom objektu Božidara Brkljačića označene su najviša i najniža razina vode tijekom poplava koje redovito pogađaju Lički Novi. Poplavljena površina sada je, kaže, znatno manja nego prijašnjih godina.

'Za pola metra je bila manja nego ovih godina. Ali je isto sve pod vodom, sve je plivalo. Evo, sad čistimo, uređujemo, peremo zidove, slažemo nanovo, sve preslagujemo', kaže Brkljačić.

Svake godine isti scenarij tijekom poplave, pa se u Novom moraju dosjetiti kako najbrže spasiti vrijedne stvari i stoku, prenosi HTV.

Improvizacije ne manjka, ali mještani imaju sve manje strpljenja za rješavanje problema poplavljivanja njihova kraja kada se bujične vode spuste niz Velebit. Sve je u rukama Hrvatskih voda.

'Ma nema nikakve pomoći. Oni dođu, provozaju se, porihtaju, pogledaju, i opet ispočetka. Iz godine u godinu, to je stara boljka', kaže Frane Brkljačić iz Ličkog Novog.

  • +8
Visoki vodostaj zaprijetio kućama i gospodarskim objektima u okolici Gospića Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

'Posljednjih godina Hrvatske vode ulažu određena sredstva, čiste te potoke. Je li to dovoljno i je li na svim područjima, s obzirom na to da grad Gospić ima 983 kvadratna kilometra, vjerojatno je upitno', kaže Milan Mataija, načelnik gospićkog stožera Civilne zaštite.

Zbog bujica zamutila su se izvorišta kod podvelebitskih sela pa se stanovnicima preporučuje prokuhavanje vode. A tijekom dana sanirano je i puknuće cijevi zbog kojeg dio Gospića nije imao vodu.

Poplava kod Gospića Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ravnateljstvo civilne zaštite

Novinar Hrvoje Matječić za središnji Dnevnik HTV-a javio se s poplavljenog područja.

'Pet kuća na području Ličkog Novog, točnije njihovi podrumi i gospodarski objekti, bili su pod vodom. Šteta za te ljude je uobičajena - iz podruma se pokušava spasiti sve što se može, ali ljudi su već spremni, imaju police visoko jer je to kraj u kojem je svake godine poplava. Može li se nešto popraviti, pitanje je za mjerodavne službe koje bi možda trebale dati odgovor na pitanje zašto se svake godine u tom prednaselju Gospića događaju učestale poplave koje su posljedica bujičnih voda koje se slijevaju niz Velebit u trenutku topljenja snijega ili velikih kiša. Na sreću, do najcrnijeg scenarija nije došlo, voda se povukla čim su prestale oborine. No ostaje gorak okus u ljudima Ličkog Novog. Pozivaju nadležne službe da se konačno pozabave tim pitanjem kako bi se riješio problem poplava na tom području', javlja Matejčić.