prosvjedna šetnja

[FOTO] Splitske Domine u šetnji gradom solidarne sa žrtvama femicida

08.03.2022 u 15:13

Bionic
Reading

Splitska ženska udruga Domine na Međunarodni dan žena točno u podne u utorak je na Peristilu razvila veliku zastavu na kojoj je pisalo "Ni jedna više, ni jedna manje" iskazujući tako solidarnost sa ženama žrtvama femicida.

Domine su prije toga u šetnji gradom nosile natpis na kojem je stajalo "Ko vidi žene?", a na čelu povorke sa ženama je bio zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić.

​Organizatorice su istaknule kako je poznato da je tijekom pandemije covida zabilježena pandemija nasilja nad ženama​ te da se današnjom akcijom ​pridružuju​ mnogobrojnim ženama diljem svijeta ​i upozoravaju na nasilje nad ženama kao jedan od najbrutalnijih oblika kršenja njihovih prava​.​

​Izvršna koordinatorica Udruge Domine Mirjana Kučer podsjetila je da se ravnopravnost spolova spominje od kraja osamdesetih godina, no, dodala je, u protekla četiri desetljeća nije se mnogo učinilo. Istaknula je kako žena u politici​ gotovo nema te da su ekonomski neravnopravne.

  • +23
Splitske Domine u šetnji gradom solidarne sa žrtvama femicida Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec/ CROPIX

​Nema sustava koji omogućuje da se žene aktivno uključe u rad i izgradnju karijere kao muškarci. One u velikoj mjeri trpe nasilje, a društvo na to nema odgovor ni u preventivnom smislu ni u organiziranom sustavu zaštite i podrške, a da o zakonima i presudama ne govorimo, rekla je Kučera i najavila da će Split ove godine najvjerojatnije dobiti krizni centar.

Zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić kratko je rekao da su žene vodilje našeg društva i jednako sposobne kao muškarci, a u mnogim situacijama od njih su puno sposobnije.