prosvjed pred ministarstvom

[FOTO/VIDEO] Ženska sekcija SSSH: Donesite Zakon o radu po mjeri žene

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 08.03.2022 11:54
  • Objavljeno 08.03.2022 u 11:47
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, Ženska sekcija SSSH održala je u utorak akciju "Za Zakon o radu po mjeri žene" u sklopu koje su svoje zahtjeve za unaprjeđenje položaja žena predali Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U sklopu akcije, predsjednica Ženske sekcije SSSH Emina Ibrahimi predala je pet konkretnih zahtjeva resornom ministarstvu, a koje traže da se ugrade u novi Zakon o radu.

"Nakon više od stoljeća ženske borbe i marširanja za svoja prava, žene nisu daleko odmakle po pitanju radnih prava. Zakon o radu ne štiti dovoljno žene, koje i po dvadeset godina rade na određeno vrijeme. Sve je više zlostavljanja, diskriminiranja, ubojstava na radnome mjestu.", poručila je Ibrahimi.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Kako se navodi u priopćenju, novi Zakon mora snažno ograničiti mogućnost davanja ugovora na određeno vrijeme koji uvelike utječu na nemogućnost zadržavanja posla majki nakon odlaska na rodiljni dopust, te na osjećaj sigurnosti i stjecanje ekonomske neovisnosti. Privremeni prekidi u radnom stažu značajno doprinose jazu u primanjima između muškaraca i žena. Žene danas u prosjeku imaju 13 posto niže plaće, te čak 21 posto niže mirovine.

Zbog opasnosti od gubitka radnoga mjesta nakon korištenja rodiljnog, odnosno roditeljskog dopusta, žene se sve rjeđe odlučuju na roditeljstvo, stoga Ženska sekcija SSSH zahtijeva da se zabrana otkazivanja ugovora o radu nakon prestanka korištenja nekog od tih prava produlji s 15 dana na godinu dana.

Zlostavljanje i uznemiravanje na radnome mjestu nije adekvatno uređeno postojećim Zakonom o radu. Novo zakonsko rješenje mora jasno imenovati i zabraniti neprihvatljivo ponašanje na radu u skladu s definicijama iz Konvencije MOR-a br. 190.

  • +11
  • +8

Ženska sekcija SSSH organizirala javnu akciju Zakon o radu po mjeri žene

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Zakon o radu po mjeri žene mora podrazumijevati i kvalitetnu ravnotežu privatnog i poslovnog života. Fleksibilni uvjeti rada (rad od kuće) ne smiju se koristiti za smanjivanje postojećih prava.

Položaj, prava i uvjeti rada žena u praksi nisu istovjetni onima muškaraca, stoga je potrebno drastično promijeniti pristup. Novi Zakon o radu mora snažno i kontinuirano poticati sektorsko kolektivno pregovaranje, kao način za ostvarivanje prava od specifičnog interesa za žene i osiguranje velike pokrivenosti tim pravima, poručuju u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!