KONFERENCIJA U ZAGREBU

Žene i dalje nedovoljno zastupljene u gospodarstvu, osobito na najvišim razinama

08.03.2022 u 13:35

Bionic
Reading

Unatoč većoj zapošljivosti i rastu broja žena na liderskim pozicijama, one su i dalje nedovoljno zastupljene u gospodarstvu, osobito na najvišim razinama, što ukazuje da i dalje postoje značajne pravne, strukturne i kulturne prepreke za njihovu punu ravnopravnost, istaknuto je u utorak na konferenciji Ekonomija bez predrasuda - jačanje gospodarstva osnaživanjem žena.

Konferenciju su organizirali Međunarodna mreža poslovnih žena i HUP povodom Međunarodnog dana žena, kojim se slave društvena, ekonomska, kulturna i politička postignuća žena.

Položaj žena u hrvatskom društvu nije se drastično promijenio unatoč tome što se puno dionika uključilo u promjenu klime i svijesti, istaknula je u utorak direktorica odnosa sa članstvom HUP-a Milka Kosanović. Navela je da su žene i dalje slabije plaćene od muškaraca, pri čemu žena danas zarađuje svega 84 do 87 posto muške plaće za isti posao. Također, u visokoškolsko obrazovanje danas ulazi 79 posto djevojaka i njih 49 posto završavaju visoko obrazovanje.

"Kada se počnu penjati po ljestvici, pa i onoj karijernoj, žene se susreću s onim što poznajemo kao stakleni strop. Ne napreduju jednako kao muškarci, određene pozicije nisu im dostupne, a za iste ili slične poslove su 13 do 16 posto manje plaćene", rekla je.

Mišljenja je i kako jedna kampanja o jednakosti nije dovoljna da bi se stvari promijenile, štoviše nisu dosta ni višegodišnje kampanje. "Potrebno je sustavno raditi na promijeni svijesti, pa i samih žena. Žene trebaju postati svjesne da mogu sve što i muškarci, a društvo treba živjeti teze koje zastupa", kazala je napominjući kako nikada nije čula da je netko rekao da je za neravnopravnost, ali je puno puta u praksi vidjela neravnopravnost.

Svi oni koji se zalažu za jednakost i prava žena u biznisu, to bi trebali živjeti svaki dan, istaknula je Kosanović.

Vlasnica centra za razvoj ljudskih potencijala Educamix i članica Međunarodne mreža poslovnih žena Gordana Matković kazala je da je prošlo već više od 100 godina od početka borbe za žensku ravnopravnost, no na žalost i danas pričamo o neravnopravnom položaju žena.

Međunarodna mreža poslovnih žena, kako je rekla, upravo je zato organizirala današnju konferenciju kako bi se potaknulo društvo da razmisli na koji način se može poboljšati položaj žena. "Jer, iako putujemo na mjesec, stvari se još uvijek nisu promijenile za žene", kazala je Matković.

Čestitajući Međunarodni dan žena, glavni direktor HUP-a Damir Zorić istaknuo je da stvari uvijek mogu biti bolje. Drago mu je, kako je kazao, da poslovne žene prepoznaju HUP kao jednu od mogućih platformi gdje one mogu djelovati i poboljšati stvari.

"Žene imaju određenih prednosti u poslu, ali mislim da niti jedna stvar nije dobra ako se prelije ovamo ili onamo. Ultimativno pravilo koje treba postići je napredovanje po sposobnosti", poručio je.

Na konferenciji je istaknuto i da žene trebaju biti pokretači promjena u svim područjima rada, od ekonomije i poduzetništva do kulture i umjetnosti, ali i da trebaju raditi na tome da se bolje udruže. Također je rečeno i kako nema uspješnog gospodarstva bez osnaživanja žena.