ZAJEDNIČKI PROJEKTI

[FOTO] Plenković na velikom skupu u Podstrani: Podignut stupanj razvijenosti Hrvatske po stanovniku

07.12.2022 u 13:22

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je rekao da su politička stabilnost, ravnomjerni regionalni razvoj, društvena kohezija i smanjivanje nejednakosti u društvu temelj Vladine politike

Plenković je to rekao na sastanku sa županima, gradonačelnicima i načelnicima koji se održava u Podstrani, i u kojem sudjeluju gotovo svi ministri.

Uvodno je podsjetio na važnost kontinuiranog i stalnog dijaloga, funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju, te potporu u realizaciji projekata ističući da su to prepoznali svi ministri, ali i županije, gradovi i općine.

  • +42
Sastanak Andreja Plenkovića sa predstavnicima Udruge gradova i općina Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

To je, uz političku stabilnost, ravnomjerni regionalni razvoj, društvenu koheziju i smanjivanje nejednakosti u hrvatskom društvu, temelj politike Vlade već sedmu godinu za redom.

"Ta činjenica pridonosi usvojenju velikih zajedničkih projekata", rekao je te izdvojio kako su zajedničkim naporima realizirali strateški projekt izgradnje Pelješkog mosta, a sa 1. siječnjem 2023. tu je i strateški cilj zamjene hrvatske kune eurom. Rekao je također da je podignut stupanj razvijenosti Hrvatske po stanovniku sa 61 posto prosjeka na 70 posto. Sve je to, kaže, u skladu s našom nacionalnom razvojnom strategijom.

Spomenuo je i odličnu turističku sezonu te dodao da bi prihodi, koji će se zbrojiti, trebali biti puno veći nego rekordne 2019. "Zato je strategija hrvatskog turizma, koju je u međuvremenu usvojio Sabor, stavila ponovno u fokus temeljno pitanje održivosti hrvatskog turizma kao srca strategije u idućim godinama", dodao je Plenković.

Fuchs: Za jedan učenički obrok u svim školama Vlada osigurala 544 milijuna kuna

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je prije sastanka medijima rekao kako će "sve škole uskoro raditi u jednoj smjeni" za što je potrebno rekonstruirati ili izgraditi škole, a za to im je na raspolaganju 2,5 milijardi kuna. Natječaj će biti objavljen sljedeće godine i uz to će se u školama nalaziti i prostor u kojem će se pripremati hrana. Te škole bi trebale biti izgrađene do školske godine 2027./2028.

"Što se tiče obroka u školama Vlada se rukovodila time da nije dobro da bilo koje dijete u Hrvatskoj u školi bude gladno iz raznih razloga, pa je odlučeno da kao i školske udžbenike koje financiramo, u potpunosti financira i jedan obrok svakom učeniku. Iznos tog obroka po djetetu će biti 10 kuna", kazao je ministar Fuchs dodavši da je za obroke osigurano 544 milijuna kuna na razini Hrvatske i trebali bi krenuti od drugog polugodišta.

Na sastanku, koji se održava pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa županima, gradonačelnicima i načelnicima u Podstrani, razgovara se o reformi zdravstvenog sustava, unaprjeđenju sustava obrazovanja, financijskoj perspektivi do 2027., te izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom.

Nakon sastanka, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručit će 62 ugovora iz Programa Zaželi.