pahor u zagrebu

[FOTO] Milanović o obuci ukrajinskih vojnika: Postoje ustavne norme, to bi trebali svi znati, i oni koji su završili autoškolu - barem za stojadina

28.11.2022 u 12:02

Bionic
Reading

Slovenski predsjedik Borut Pahor boravi u Zagrebu na poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Hrvatski kolega ga je srdačno dočekao na Pantovčaku uz najviše državne počasti

Pahor i Milanović dali su izjavu nakon sastanka.

'Žao mi je što odlaziš s te dužnosti, ovaj odabir za zadnji posjet nije slučajan', kazao je Milanović. Pahor odlazi s dužnosti nakon što je odradio dva mandata, a nova slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar uskoro će pruzeti dužnost.

'Vjerujem da će suradnja biti dobra i s novom predsjednicom, nadam se bolja nego s ovim mikrofonom, malo je preglasno', rekao je Milanović na početku izjave, prenosi Dnevnik.hr.

  • +3
Milanović i Pahor Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Imamo kontinuitet odličnih odnosa, Slovenija je najbolji susjed, bilo bi dobro kad bi takve odnose imali sa ostalim susjedima, ali nemamo', kazao je Milanović.

'Nije slučajno da sam Hrvatsku želio za zadnji posjet. Hrvatskoj sam posvećivao najveću pozornost, jer sam vjerovao da su susjedski odnosi važni za vanjsku politiku', kazao je Pahor.

Čestitao je Hrvatskoj na skori ulazak u Schengen.

'Čestitam na odličnoj predstavi jučer s Vatrenima. Želim da naše prijateljstvo bude trajno i iskreno. Doći ćemo do situacija gdje će biti i problema u našim stajalištima, ali ništa nije neriješivo', kazao je Pahor.

Uslijedila su pitanja novinara. Na pitanje kako ocjenjuje svoju ostavštinu i doprinos, što se tiče Hrvatske i Slovenije, Milanović odgovara: 'Imam još nešto malo posla ispred sebe, ali mislim da bi mogao dobiti prolaznu ocjenu. Mi imamo misiju braniti interese svojih država i nacija, onako kako ih vidimo u okviru međunarodnih odnosa. Kada sam morao izvaditi Hrvatsku iz Sporazuma o Arbitraži, to je malo uzdrmalo odnose, ali i pored mene su se stvari razvijale i napredovale. Slovenija je odličan susjed', kazao je.

  • +3
Slovenski predsjednik Borut Pahor stigao u službeni posjet na Pantovčak Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Kada sam posao premijer 2008. tada sam odlučio da pronađem način da reguliramo problem s Arbitražom 2009. godine.

Uvjeren sam da će prije ili kasnije odredbe Arbitražnog sporazuma vrijediti. Kao moju ostavštinu ističem, Arbitražni sporazum i svoju ulogu o tome i odluka da se Hrvatska povuče iz Arbitražnog sporazuma. Nazvao sam Grabar Kitarović i predložio da se susretnemo i nastavimo odnose. Nadam se da je moguće da se taj Arbitražni sporazum ostvari', ponovio je Pahor.

Novinari su tražili Pahorovu ocjenu o Milanovićevim izjavama, stavu o Ukrajini. Milanović je dobio pitanje o odnosu s Plenkovićem i obuci Ukrajinaca.

'O Bože dragi, dakle postoje neke ustavne norme i svi bi to trebali znati barem oni koji su završili autoškolu, barem za stojadina. Vlada nema sve ingerencije, a da ima to bi bio put u diktaturu. Ambicija da netko sve pretvori u diktaturu, uvijek je postojala. Osjećam dužnost da se tome suprotstavim', kazao je.

Ispričao se Pahoru, što mora odgovarati ovom prigodom na pitanja o unutarnjoj politici.

'Hrvatska želi bit prva? Idemo razgovarati o tome, ali ne tako da Radman preuzme obavezu za koju nije nadležan, a nije ni Vlada. Sabor nije nadležan. Sad ćemo kao vidjet tko je za to. Grozno. Grozno. Način ponašanja je diktatorski. Saborski zastupnici će odlučiti, mada prema Ustavu ne bi trebali odlučivati. Ovo je čisti reket, vidjet ćemo kako će saborski zastupnici reagirati', kazao je.

'Zašto se netko gura u prvi red, da bi osobno imao koristi?', upitao je Milanović.

Nazvao je ovo kabadahijskim ponašanjem. 'Brate, nemaš ovlasti za to, to ti nije Ustav dao', poručio je Milanović Plenkoviću.

'Zoran i ja se poznajemo četvrt stoljeća, znamo da imamo različita, ali i zajednička stajališa', kazao je Pahor o Milanoviću.

'Više od 30 godine moje karijere sam se pridržavao zlatnog pravila: Sugovornik je sugovornik, bilo da je saveznik ili ne', dodao je.

Milanović je rekao kako je novinar Pahora doveo u situaciju da ocjenjuje njegov mandat kao u Supertalentu.

'Spominjali ste genocid u Srebrenici, ajde prestanite s tim, prestanite manipulirati. Neću gledati kako se Srbima nabijaju kompleksi za to, kao što su se Hrvatima nabijali kompleksi zbog Jasenovca', kazao je Milanović.

Potom je govorio o Ženama Srebrenice. 'Nazivaju nas fašistima, ja to neću dopustiti', kazao je Milanović.

Potom je komentirao najnoviju poreznu politiku Vlade i porez na ekstraprofit.

'Ove zadnje porezne mjere Vlade, treba jako pametno usmjeriti, kalibrirati'.

Smatra da sankcije prema Rusiji ne funkcioniraju. 'Mjere koje poduzimamo su mjere za čišćenje savjesti', rekao je Milanović.

'Nemam konzilij ljekara da bi se konzultirao oko toga', rekao je Milanović na pitanje s kim se konzultira oko svojih stavova prema Rusiji.

Milanović nije želio odgovoriti na pitanje s kim razgovara o pitanjima s Rusijom.

'To je nepristojno pitanje, kako očekujete da odgovorim na pitanje, tražite me da prepričavam tračeve. Talog', kazao je.

Sastanak s Plenkovićem

Pahor će nakon sastanka položiti vijenac ispred Spomenika domovini pa se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Dvojica predsjednika posjetit će predvečer Muzej suvremene umjetnosti, nakon čega je predviđena svečana večera kojoj će domaćin biti predsjednik Milanović.

sve osim nogometa

Učitavanje...