promjena lokacije

Forum u Davosu održat će se u svibnju 2021. blizu Luzerna

07.10.2020 u 18:50

Bionic
Reading

Svjetski gospodarski forum priopćio je u srijedu da će se summit u Davosu, odgođen zbog pandemije, održati od 18. do 21. svibnja 2021. u okolici Luzerna, a ne u poznatom švicarskom skijalištu po kojemu je dobio ime.

Glasoviti godišnji sastanak svjetskih moćnika na kojemu sudjeluju poznata imena iz gospodarstva, diplomacije te poneki iz svijeta filma, održat će se u Luzernu-Buergenstocku, golemom luksuznom kompleksu.

Tema summita bit će "Veliko resetiranje" jer je Forum zbog pandemije morao otkazati uobičajeni skup u siječnju.

Mogućnost otkazivanja nije potpuno isključena. "Skup će se održati ako budu ispunjeni svi uvjeti kako bi se zajamčili zdravlje i sigurnost sudionika i lokalne zajednice", dodaju organizatori.

Svjetski gospodarski forum navodi da će se summit - koji će imati i digitalnu sastavnicu uz nazočnost gostiju na mjestu događaja - "usredotočiti na rješenja potrebna da bi se prihvatili najžurniji svjetski izazovi".

"Međunarodni čelnici će se sastati kako bi osmislili način zajedničkog oporavka, oblikovali 'Veliko resetiranje' nakon pandemije covida-19 i izgradili jedinstvenije i održivije društvo", dodaje se u priopćenju.

Pandemija covida-19 koja se počela širiti iz Kine krajem 2019. i dosad odnijela više od milijun života i zarazila milijune, bacila je na koljena svjetsko gospodarstvo, stotine milijuna ljudi lišila posla, mnoge zemlje nagnala da povećaju deficit pokušavajući smanjiti štetu i produbila nejednakosti.

Forum ujedno podsjeća da će se u tjednu od 25. siječnja u digitalnom obliku održati "Dijalozi u Davosu" koji će svjetskim čelnicima omogućiti da razmijene stajališta o situaciji u svijetu 2021.