NADSTANDARD HITNE NEDOVOLJAN

Flego obećao kadrovsko pojačanje hitnih službi u sezoni

24.06.2013 u 17:04

Bionic
Reading

Istarski župan Valter Flego traži od ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Ksenije Družetić Božić, zbog moralnih razloga, stavljanje mandata na raspolaganje

Iz Kabineta župana najavljeno je kadrovsko pojačanje službi hitne medicinske pomoći po ispostavama u vrijeme turističke sezone, od 1. srpnja do 30. rujna, a kao dugoročan cilj Istarska županija će putem svojih saborskih zastupnika inzistirati na izmjenama propisa kojima će se omogućiti samostalno, regionalno utvrđivanje potrebnih organizacijskih oblika hitne medicinske pomoći.

U priopćenju o danas donesenom Zaključku župana, navodi se da će Istarska županija kao osnivač Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije svim jedinicama lokalne samouprave omogućiti da prema vlastitim potrebama i mogućnostima, u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije, dodatno ekipiraju timove u pojedinim Ispostavama, uz uvjet da za to osiguraju financijska sredstva.

Naime, zajedno s jedinicama lokalne samouprave, Istarska županija osigurala je financijska sredstva u iznosu od 3.205.000 kuna za standard izvan zakonom propisanog normativa.

'Temeljem Mreže hitne medicine je za područje Istarske županije ugovoreno osam timova T1 (Ispostava Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Rovinj, Umag i Pula x2), jedan tim T2 u Umagu i pet timova Prijavno-dojavne jedinice u Puli, dok se nadstandardom po ispostavama dodatno osiguravaju još dvije medicinske sestre u Labinu, Pazinu, Poreču, Rovinju i Puli, jedan liječnik u Poreču i 4,5 liječnika u Umagu, kao i pripravnost u Buzetu i uključivanje sanitetskog prijevoza Istarskih domova zdravlja po potrebi.

Pored svih osiguranih nadstandarda, Istarska županija početkom 2013. godine je od nadležnog ministarstva zatražila i proširenje Mreže hitne medicine na način da se ista proširi s dodatna dva tima T2, i to jedan za područje centralne Istre i drugi za područje Labina. Na navedeni prijedlog Istarske županije nadležno ministarstvo se nije očitovalo, dok je Hrvatski zavod za hitnu medicinu isti podržao, ali uz uvjet da financijska sredstva za dodatne timove T2 osiguraju Istarska županija i jedinice lokalne samouprave', navodi se u priopćenju župana Valtera Flege