Sabor IDS-a

Flego i službeno nositelj liste Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament

16.02.2019 u 15:50

Bionic
Reading

Istarski župan i potpredsjednik IDS-a Valter Flego i službeno će biti kandidat te stranke i nositelj liste Amsterdamske koalicije na predstojećim izborima za Europski parlament, odlučili su to izaslanici na tradicionalnom stranačkom Saboru u subotu u Poreču, kojim je obilježena 29. obljetnica osnivanja IDS-a

Flego će biti jedini predstavnik IDS-a na koalicijskoj listi za koju u stranci vjeruju da bi na izborima mogla osvojiti jedan ili dva mandata.

"Našu stranku danas na političkoj sceni Hrvatske i Europe diče epiteti dosljednosti i vjerodostojnosti, nečega što definitivno treba i ostalim političkim opcijama u našoj zemlji", izjavio je novinarima po završetku Sabora predsjednik IDS-a Boris Miletić. Dodao je da su Predsjedništvo i Savjet stranke jednoglasno potvrdili Valtera Flega kao IDS-ovog kandidata za nositelja liste Amsterdamske koalicije za predstojeće europske izbore.

Ustvrdivši kako Amsterdamska koalicija iz dana u dan raste ne samo po popularnosti već i zbog toga što joj se priključuju i druge političke opcije liberalnog i lijevog svjetonazora, rekao je da je uvjeren u još jednu pobjedu IDS-a na predstojećim izborima.

"U prošlih petnaest godina Istra je iz europskih fondova dobila oko 1,3 milijarde kuna a u svemu tome je vrlo važna uloga čovjeka Istre u Bruxellesu. Posla se ne bojim, a u slijedećih sto dana, koliko od danas ima do izbora, hoćemo zajedno učiniti sve da istra ima svog čovjeka u Bruxellesu jer se upravo tamo i u europskom parlamentu donose gotovo dvije trećine zakona koji izravno utječu na svakodnevni život svakoga od nas", istaknuo je istarski župan Flego.

Na pitanje novinara tko će biti njegov nasljednik i tko će obnašati funkciju istarskog župana ukoliko on bude postao novim članom Europskog parlamenta, Flego je ocijenio kako je Istra danas dobro posložena, i organizacijski i kadrovski i financijski, što nije, kako je rekao "rezultat jedne godine već dugogodišnjeg rada".

  • +2
Na 31. saboru IDS-a Valter Flego predstavljen kao kandidat za EU parlament Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

"Istarska županija ima vrlo vrijedne ljude, pročelnika tim zamjenika i zamjenica župana. Ako 2. srpnja budem imao čast biti u Strasbourgu na konstituirajućoj sjednici Europskog parlamenta naravno da više neću obnašati funkciju župana, no Istra će i dalje biti lider u Hrvatskoj i šire", poručio je Valter Flego.

Komentirajući na upit novinara četiri godine mandata predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednik IDS-a Miletić ustvrdio je da je način na koji ona vodi državu 'jedan čin estradizacije funkcije predsjednika Republike koji nije primjeren'.

"Nakon europskih izbora naša koalicija definitivno će razmatrati i stati iza jednog kandidata koji će biti protukandidat postojećoj predsjednici. O tome će zajedno odlučiti u lipnju i dati konačan odgovor na to pitanje", kazao je Miletić. Nije htio odgovoriti na pitanje novinara hoće li to biti Zoran Milanović.