pet dana bez auta

Finska zatvorila glavnu autocestu. Nećete vjerovati koji je razlog

28.09.2022 u 20:11

Bionic
Reading

Finska je zatvorila dionicu jedne od svojih glavnih autocesta na pet dana prvi put u nekoliko desetljeća kako bi omogućila borbenim zrakoplovima da vježbaju slijetanje i polijetanje

Nordijska zemlja, koja je podnijela zahtjev za članstvom u NATO-u nakon što je Rusija izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu, ima desetak sličnih rezervnih pisti diljem zemlje koje su namijenjene za korištenje tijekom rata.

No rezervna cestovna baza koja je smještena u Joutsi u središnjoj Finskoj nije korištena desetljećima zbog svoje važnosti kao autoceste koja povezuje glavni grad Helsinki s udaljenijim sjevernim dijelovima zemlje.

Zračnim snagama trebalo je samo nekoliko dana da raščiste rubove ceste za vježbe u kojima je sudjelovalo oko 200 osoba i finski borbeni zrakoplovi F/A-18 Hornet, stariji zrakoplovi Hawk Mk 51 i druge vojne letjelice, rekao je pukovnik Vesa Mantyla, čelnik Akademije finskih zračnih snaga.

  • +15
Zajednička vježba finske, norveške i švedske vojske Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Jonathan NACKSTRAND

Kako bi zrakoplovstvo zaštitilo svoju flotu, avioni se mogu rasporediti po cijeloj zemlji, pa se svake godine provode vježbe na cestama.

"Prijetnja od Rusije i djelovanje ruskih krstarećih i balističkih raketa (u Ukrajini) dokazuje da je koncept raširenih operacija ispravan", rekao je Mantyla.