reakcije na putinovo obraćanje

Mobilizacija u Rusiji; Litva podiže razinu spremnosti, Finska pomno prati situaciju, nizozemski premijer: 'Sve je to dio retorike koju poznajemo. Savjetovao bih da ostanete mirni'

21.09.2022 u 12:34

Bionic
Reading

Rusiji susjedne zemlje podigle su pripravnost, a svjetski dužnosnici ocijenili su da je najavljena mobilizacija ruskog pričuvnog sastava znak njezina vojnog neuspjeha u Ukrajini i panike u Kremlju

Litva je podigla razinu spremnosti vojnih snaga za brzi odgovor "kako bi spriječila bilo kakve provokacije s ruske strane", rekao je u srijedu ministar obrane Arvydas Anusauskas nakon što je Moskva najavila djelomičnu vojnu mobilizaciju.

"Budući da će se ruska vojna mobilizacija također provesti u Kalinjingradskoj regiji, u našem susjedstvu, Litva ne može samo gledati", napisao je na Facebooku.

Finska je objavila da pomno prati situaciju u susjednoj Rusiji, rekao je u srijedu ministar obrane te nordijske zemlje.

"Što se tiče finskog okruženja, mogu reći da je vojna situacija stabilna i mirna", rekao je ministar obrane Antti Kaikkonen. "Naše obrambene snage su dobro pripremljene i situacija se pomno prati."

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je u srijedu da je ruska mobilizacija priznanje njezina predsjednika Vladimira Putina da "njegova invazija ne uspijeva" u Ukrajini.

"(Putin) i njegov ministar obrane poslali su desetke tisuća svojih građana u smrt, loše opremljenih i loše vođenih", rekao je Wallace u izjavi.

"Nikakve prijetnje i propaganda ne mogu sakriti činjenicu da Ukrajina pobjeđuje u ovom ratu, međunarodna zajednica je ujedinjena i Rusija postaje globalna izopćenica."

  • +21
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Nizozemski premijer Mark Rutte u srijedu je rekao da je ruska naredba o mobilizaciji znak panike u Kremlju, koju ne treba shvatiti kao izravnu prijetnju potpunim ratom sa Zapadom.

"Mobilizacija, pozivanje na referendume u Donecku, sve je to znak panike. Njegova retorika o nuklearnom oružju je nešto što smo čuli mnogo puta prije, i to nas ostavlja hladnima", rekao je Rutte za nizozemsku televiziju NOS.

"Sve je to dio retorike koju poznajemo. Savjetovao bih da ostanete mirni."

Rusija će pokušati uništiti Ukrajinu i izmijeniti njezine granice, rekao je u srijedu poljski premijer Mateusz Morawiecki komentirajući djelomičnu mobilizaciju koju je najavila Moskva.

"Učinit ćemo sve što možemo s našim saveznicima kako bi NATO još više podupro obranu Ukrajine", rekao je Morawiecki, pozivajući zapadne saveznike na veću pomoć Kijevu.

Djelomična mobilizacija koju je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin dovest će do "velike tragedije", poručio je u srijedu iz zatvora Putinov protivnik Aleksej Navalni.

“Sve će to dovesti do velike tragedije i ogromne broja umrlih”, rekao je najveći kritičar Kremlja tijekom saslušanja na jednom od svojih brojnih suđenja, prema videu koji su podijelili ruski mediji.