dvodnevna akcija

Finci štrajkaju protiv reformi tržišta rada

01.02.2024 u 18:21

Bionic
Reading

Oko 290.000 finskih radnika štrajka u četvrtak, prvog dana dvodnevne akcije u znak prosvjeda protiv planiranih reformi tržišta rada desničarske vlade i predloženih rezova u sustavu socijalne skrbi

Kompanije i sindikati rekli su da se očekuje da će štrajkovi u četvrtak i petak zaustaviti velik dio finskog zračnog prometa, utjecati na proizvodnju rafinerija nafte i zatvoriti mnoge trgovine, tvornice i vrtiće.

"Plan vlade je bezobziran. Najprije će pravo na štrajk biti ozbiljno ograničeno, a zatim će se progurati oštri rezovi", rekao je Reutersu predsjednik najveće finske sindikalne udruge SAK Jarkko Eloranta.

Posljednjih su mjeseci radnički sindikati prosvjedovali protiv vladinih planova o ograničavanju političkih štrajkova i o olakšavanju raskida ugovora o radu.

Sindikati su rekli da su spremni za dugu borbu u slučaju potrebe, zaprijetivši dodatnim štrajkovima ako vlada ne odustane.

Međutim, vlada, koja je preuzela dužnost prošle godine, ustraje tvrdeći da Finska mora pokrenuti produktivnost i srezati fiskalni dug.

Glavni industrijski lobi EK i vlada kritizirali su štrajkove, rekavši da su reforme potrebne kako bi se finsko gospodarstvo izjednačilo sa zemljama s kojima se uspoređuje, poput susjedne Švedske.

Radnici u štrajku čine oko 13 posto od 2,29 milijuna ljudi zaposlenih u Finskoj, prema službenoj statistici iz 2023.

Finski nacionalni avioprijevoznik Finnair u ponedjeljak je priopćio da će otkazati oko 550 letova zbog štrajka, dok će ogranak rafinerije goriva Nestea u gradu Porvoou isporučivati manje benzina i dizela otprilike tjedan dana.