tržište rada

U Finskoj štrajk protiv reformi rada i smanjenja socijalnih davanja

01.02.2024 u 08:49

Bionic
Reading

Gotovo 300.000 finskih radnika započet će dvodnevni štrajk u četvrtak u znak protesta protiv planiranih reformi tržišta rada desničarske vlade i predloženih rezova u sustavu socijalne skrbi

Kompanije i sindikati rekli su da se očekuje da će štrajkovi u četvrtak i petak zaustaviti velik dio finskog zračnog prometa, utjecati na proizvodnju rafinerija nafte i zatvoriti mnoge trgovine, tvornice i vrtiće.

"Plan vlade je bezobziran. Najprije će pravo na štrajk biti ozbiljno ograničeno, a zatim će se progurati oštri rezovi", rekao je za Reuters predsjednik najveće finske sindikalne udruge SAK Jarkko Eloranta.

Posljednjih su mjeseci radnički sindikati prosvjedovali protiv vladinih planova o ograničavanju političkih štrajkova i o olakšavanju raskida ugovora o radu.

Sindikati su rekli da su spremni za dugu borbu u slučaju potrebe, zaprijetivši dodatnim štrajkovima ako vlada ne odustane.

Međutim, vlada, koja je preuzela dužnost prošle godine, ustraje tvrdeći da Finska mora pokrenuti produktivnost i srezati fiskalni dug.

Glavni industrijski lobi EK i vlada kritizirali su štrajkove, rekavši da su reforme potrebne kako bi se finsko gospodarstvo izjednačilo sa zemljama s kojima se uspoređuje, poput susjedne Švedske.

"Reforme su neophodne, a sindikati nisu ponudili nikakvu alternativu za ispravljanje naše alarmantne ekonomske situacije", izjavio je izvršni direktor lobija EK Jyri Hakamies.

Radnici u štrajku čine oko 13 posto od 2,29 milijuna ljudi zaposlenih u Finskoj, prema službenoj statistici iz 2023.

Finski nacionalni avioprijevoznik Finnair u ponedjeljak je priopćio da će otkazati oko 550 letova zbog štrajka, dok će ogranak rafinerije goriva Nestea u gradu Porvoou isporučivati manje benzina i dizela otprilike tjedan dana.

Krovni sindikat visokoobrazovanih radnika Akava pozvao je vladu da ne odustaje od finske tradicije pregovaranja.

"Nakon ove političke akcije, vlada je sada prisiljena razmotriti hoće li sindikati morati nastaviti sa štrajkom i koliko se oni mogu proširiti", rekao je glasnogovornik Akave Jyrki Kemppainen.