službeni rezultati

Stubb i Haavisto u drugom krugu predsjedničkih izbora u Finskoj

28.01.2024 u 23:02

Bionic
Reading

Kandidat desnog centra i finske Stranke nacionalne koalicije pobijedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora i suočit će se s Pekkom Haavistom iz Zelenih u drugom krugu, pokazali su u nedjelju službeni rezultati

Nakon 99,5 posto prebrojanih glasova, Stubb ima 27,2 posto, Haavisto 25,8 a nacionalist Jussi Alla-aho je na trećem mjestu s 19,0 posto.

Drugi krug održat će se 11. veljače.

Finska bira novog predsjednika koji će voditi vanjsku i sigurnosnu politiku zemlje s novom ulogom unutar NATO saveza nakon što je prekinula višedesetljetnu politiku neutralnosti pridruživši se zapadnom obrambenom savezu poslije ruske invazije na Ukrajinu.

"Došli smo do finala, ali natjecanja tek sada počinje", rekao je Stubb, bivši premijer, svojim pristašama.

Stubbov protivnik u drugom krugu je bivši ministar vanjskih poslova Haavisto, zagovornik ljudskih prava koji je radio i kao mirovni pregovarač.

Ako bude izabran, Haavisto će postati prvi finski deklarirani gay predsjednik.

"Ovo je izvrstan rezultat prvog kruga i jako velika prednost u odnosu na one iza nas", kazao je Haavisto.

Izlaznost je bila 74,9 posto, pokazali su podaci. Na prošlim predsjedničkim izborima 2018. bila je 69,9 posto.

Finski predsjednik vodi vanjsku i sigurnosnu politiku u bliskoj suradnji s vladom i predstavlja zemlju na sastancima NATO-a, a istovremeno djeluje i kao vrhovni zapovjednik finskih obrambenih snaga.

Novi predsjednik će preuzeti kormilo od dosadašnjeg predsjednika Saulija Niinista koji odlazi u mirovinu nakon dva uzastopna šestogodišnja mandata.