POP UP

Filmski junaci na hrvatskim lokacijama

09.07.2010 u 11:34

Bionic
Reading

Ne tako davno, u jednoj zemlji na brdovitom Balkanu snimali su se brojni filmski hitovi, zagrebačke su ulice glumile svjetske metropole, Velebit je bio Divlji zapad, a istarski Kamenjak imitirao je Afganistan

A onda je došao rat, strani su producenti imali problema s osiguranjem svojih projekata (nije najzgodnije snimati dok ti meci zapravo fijuču oko glave), pogubili su se kontakti, sve se manje snimalo, naše su usluge postale sve skuplje, pa danas Gerard Butler, Vin Diesel i druge face pohode Češku, Slovačku, Rumunjsku i okolne zemlje koje su postale omiljene (čitaj jeftine) filmskim lokacijama. Nama je ostalo da se prisjetimo slavnih filmskih dana naše djedovine dok iščekujemo da stvari opet sjednu na svoje mjesto.'Winnetou' (1962-1968)
Omiljeni vestern lik na ovim prostorima  zasigurno je indijanski poglavica Winnetou koji je svog tvorca Karla Maya učinio najprodavanijim njemačkim piscem svih vremena. Filmski je serijal o tom crvenokošcu iznjedrio desetak nastavaka, a naodmet sigurno nisu bile prekrasne lokacije naše domovine što su više nego uspješno dočarale Divlji zapad. Tako su kamene ulice starog Trogira glumile Santa Fe, Zrmanja, Krka i Cetina su po potrebi postajale Rio Bravo i Rio Lobo, dobar dio scena snimljen je na Grobničkom polju, a nije moglo proći ni bez Paklenice.

 

'Proces' (1962)
Dalo bi se zaključiti da veliki Orson Welles nije baš kroz veselu prizmu gledao naše krajolike kad ih je odlučio iskoristiti za kulise svoje mračne ekranizacije Kafkina 'Procesa'. No u stvarnosti Welles je obožavao našu domovinu u kojoj je radio još nekoliko projekata, a na kraju se i oženio damom s ovih prostora. Zagrebačke ulice poslužile su mu za dočaravanje paranoje Josefa K., tj. Anthonyja Perkinsa, a dojmljiva radna atmosfera (tisuće uniformiranih ljudi s tisućama pisaćih mašina u nekakvoj velikoj hali) dočarana je u jednom paviljonu na Zagrebačkom velesajmu.

 

'Željezni križ' (1977)
Legendarni Sam Peckinpah svoju je žestoku ratnu priču začinio našim glumcima (Igor Galo i mladi Slavko Štimac), a Istra i okolica Zagreba uz podršku JNA posudile su lokacije za priču koja se odvija na Istočnoj fronti. Peckinpah se boravka kod nas vjerojatno nije sjećao jer priče kažu da je non-stop bio mrtav pijan.

 

'Limeni bubanj' (1979)
Ekranizacija istoimenog romana Güntera Grassa u režiji Volkera Schlöndorffa dobila je Oscara za najbolji strani film, a dio scena za potrebe priče o dječaku Oscaru koji je odlučio prestati rasti snimljen je u Zagrebu i u studijima Jadran filma. Tu smo se lažno predstavljali kao Gdanjsk.

 

'Sofijin izbor' (1982)
Još jedan hvaljeni i Oscarom nagrađeni (od pet nominacija jednu je potvrdila Meryl Streep) naslov koji je sniman na zagrebačkim lokacijama. One su ovaj put trebale dobiti poljski štih, što je ekipi predvođenoj redateljem Alenom J. Pakulom i pošlo za rukom.

 

'Vjetrovi rata' i 'Rat i sjećanja' (1983. i 1988)
U svoje doba najskuplji televizijski projekt ikada ova je serija snimana na preko 400 lokacija od kojih je dobar dio otpao na naše prostore, poglavito luke. Serija je osvojila tri Emmyja, a iako televizijski, ovaj je projekt donio dašak holivudskog glamura zahvaljujući zvijezdama poput Roberta Mitchuma i Allie McGraw.

 

Put u Kinu (1983)
Tom Selleck je navodno zbog uloge u 'Magnumu' odbio Lucasovu ponudu da glumi Indianu Jonesa, ali je nakon uspjeha tog filma, kako bi ispravio grešku, odradio sličan projekt. Avanturistička komedija snimana je u Opatiji, a istarski Kamenjak imitirao je Afganistan.

 

'Božji oklop' (1987)
Još jedan rip-off Indiane Jonesa bio je veliki hit u osamdesetima i svojedobno najgledaniji hongkonški film svih vremena. Njegova zvijezda Jackie Chan snimanje će pamtiti po boravku na Rebru i razbijenoj glavi nakon jedne nespretne kaskaderske reakcije, a snimalo se po Gornjem gradu, Trnju, dok se posebno pamti nezaboravna jurnjava tržnicom Dolac.