pokušaj ubojstva

Filmske scene na suđenju u Splitu: Optuženi i žrtva u suzama se zagrlili

16.07.2019 u 16:01

Bionic
Reading

Neuobičajeno je u Splitu počelo suđenje Ivanu Giljanoviću, profesoru kineziologije optuženom za pokušaj ubojstva Marka Bekavca u kafiću Clo na Kmanu 1. svibnja prošle godine. Na kraju ročišta optuženi i žrtva su se pomirili, zagrlili i poljubili, a potekle su i suze

Giljanović je na početku rekao da ne priznaje optužnicu i da se ne osjeća krivim te je podsjetio kako tužilaštvo nije uzelo u obzir snimke na kojima Bekavac prijeti Giljanoviću i njegovoj obitelji mjesecima prije obračuna u kafiću Clo, prenosi Dalmatinski portal.

Potvrdio je to i Bekavac, saslušan kao prvi svjedok. Ustvrdio je da je sam kriv za ono što se dogodilo. 'Nisam zainteresiran za kazneni progon jer ja sam taj koji je doveo sebe i Giljanovića u ovu situaciju, a on mi je puno pomogao. Bio sam ovisan o heroinu, a on me primio kod sebe da se skinem s droge. Bio sam mu zahvalan. Uz njegovu asistenciju skinuo sam se s heroina. Primio me obiteljski, međutim, vidio sam da je život uz novac ljepši pa sam počeo razmišljati da od njega uzmem novac. Slao sam mu poruke. Njemu i ženi, kad nije bio dostupan... Nosio sam pištolj sa sobom, a Ivan je vjerojatno mislio da ga imam i taj dan u Clou. Znao je kako razmišljam, bio mi je prijatelj. Znao je da sam opsjednut, kod njega se pojavio strah. U Clou je bilo neizbježno da stradam. Čovjek nije imao izbora', kazao je Bekavac, kao maloljetnik kažnjen s pet godina zatvora zbog ubojstva mladića na Bačvicama.

  • +2
Suđenje Ivanu Giljanoviću zbog pokušaja ubojstva Marka Bekavca Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Prepričavajući sutkinji Višnji Strinić što se dogodilo, rekao je da je Giljanović bio prisiljen ispaliti više hitaca u njega. 'Sigurno je bio i uvjeren da imam pištolj sa sobom', rekao je te ustvrdio kako nije bio posrijedi pokušaj ubojstva. 'Da me htio ubiti, pucao bi mi u prsa, a ne u noge', rekao je Bekavac.

Kad je završio sa svjedočenjem, okrenuo se Giljanoviću i rekao mu: 'Izvini, falio sam, oprosti…'

'Iskreno ti se izvinjavam, ali moraš znati da je bio uništen život moje obitelji, da si me odvojio od djece 14 mjeseci. Pred ovim sudom želim ti dati ruku mira iz dubine duše kao kršćanin', kazao je na kraju Giljanović, prenosi Dalmatinski portal.