zaštita maloljetnika

Filipini podižu dobnu granicu pristanka na seks s 12 na 16 godina

07.03.2022 u 10:28

Bionic
Reading

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte potpisao je zakon kojim se podiže dobna granica za seksualni pristanak s 12 na 16 godina, kao pokušaj zaštite maloljetnika od silovanja i seksualnog zlostavljanja

Prema tom zakonu o posebnoj zaštiti djece od zlostavljanja, iskorištavanja i diskriminacije, odrasle osobe koje imaju seksualne odnose s bilo kim mlađim od 16 godina automatski će biti zakonski odgovorne za silovanje.

Duterte je potpisao zakon u petak, prema predsjedničkom uredu, koji je zakon objavio u ponedjeljak.

Prema Dječjem fondu Ujedinjenih naroda (UNICEF), Filipini su prije zakona imali jednu od najnižih dobnih granica za pristanak na seksualni odnos, iza Nigerije u kojoj je dobna granica za pristanak na seks 11 godina.

Zakonom se ukida kaznena odgovornost ako razlika u dobi između partnera nije veća od tri godine, te ako je dokazano da je spolni odnos bio sporazuman, nenasilan i nije bilo iskorištavanja.

Izuzeće se ne primjenjuje ako je jedna od uključenih strana mlađa od 13 godina, dodaje se.

Senatorica Risa Hontiveros, glavna autorica zakona, pozdravila je potpisivanje zakona, rekavši: "Ovo je povijesni zakon koji dugo dugujemo svojoj djeci."

"Uspjeli smo!", napisala je na Twitteru. “Bila mi je najveća čast biti jedan od autora ovog zakona. Za više zakona koji će zaštititi našu djecu!”

Prema zajedničkoj studiji Vijeća za dobrobit djece, vladine agencije i UNICEF-a iz 2015., na Filipinima je seksualno nasilje pretrpjelo svako peto dijete u dobi 13 do 17 godina.

Studija je također pokazala da je jedno od 25 djece doživjelo prisilni spolni odnos tijekom djetinjstva te da su počinitelji često bili članovi obitelji.