još se ne koristi u americi

Fauci: AstraZenecino cjepivo je dobro ako se riješe sigurnosne dvojbe

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 13.04.2021 14:50
  • Objavljeno 13.04.2021 u 14:50
tportal

Izvor: EPA / Autor: Oliver Contreras / POOL

Američki dužnosnik za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je da AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 ima dobru učinkovitost, ali i da treba riješiti dvojbe u pogledu njegove sigurnosti.

"Mislim da je AstraZenecino cjepivo sa stanovišta učinkovitosti dobro cjepivo, a ako se dvojbe u pogledu sigurnosti u Europskoj uniji riješe... učinkovitost cjepiva je zaista prilično dobra", rekao je Fauci u utorak za BBC radio.

"Hoćemo li mi ili ne ikada koristiti AZ nije poznato, ali u ovome trenutku izgleda da nećemo morati. To nije loša presuda za AZ, jednostavno je moguće da s obzirom na opskrbu cjepivima drugih tvrtki možda nećemo morati koristiti AZ cjepivo".

Europski regulatori ispituju AstraZenecino cjepivo zbog pojave rijetkih ugrušaka. Ono još nije odobreno u SAD-u.

Europski regulatori utvrdili su moguću povezanost cjepiva i ugrušaka, ali naglašavaju da su dobrobiti cjepiva veće od rizika.

Više od dvanaest zemalja na neko je vrijeme suspendiralo korištenje tog cjepiva, ali su potom nastavile koristiti ga, a neke su uvele minimalnu dobnu granicu, među njima Francuska, Nizozemska i Njemačka. 

Dužnosnici u Britaniji savjetovali su da osobe mlađe od 30 godina dobiju drugo cjepivo.

AZ cjepivo daleko je najjeftinije do sada i ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja na ekstremno niskim temperaturama kao neka cjepiva zbog čega je glavno cjepivo u mnogim kampanjama cijepljenja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!