oko žalbi

AstraZeneca: Održali smo 'pozitivan sastanak' s Europskom Komisijom

11.04.2021 u 23:07

Bionic
Reading

Predstavnici AstraZenece su prošli tjedan održali pozitivan sastanak s Europskom komisijom, priopćila je anglo-švedska kompanija nakon što su talijanske novine navele da tvrtka nije odgovorila na žalbu EU-a u vezi cjepiva protiv koronavirusa u predviđenom roku od 20 dana.

Države članice Europske unije i farmaceutska tvrtka su u konfliktu zbog isporuke cjepiva jer je kompanija isporučila manje količina nego što je prvotno bilo dogovoreno s EU-om.

Talijanske dnevne novine Corriere della Sera u nedjelju su objavile da AstraZeneca nije reagirala na pismo koje je Komisija poslala 19. ožujka u kojem se žali na slabu opskrbu cjepivima protiv bolesti covid-19.

"Možemo potvrditi da smo Komisiji odgovorili u predviđenom vremenskom periodu i da je naš tim prošlog tjedna održao sastanak s Komisijom koji je protekao u duhu suradnje", napisao je u e-mailu direktor globalnih odnosa s medijima AstraZenece, Matthew Kent.

Ranije u nedjelju, glasnogovornik Europske komisije potvrdio je da je Bruxelles 19. ožujka pisao AstraZeneci nazvavši tekst "obavijest o rješavanju sporova", dodajući da je ovo prvi korak ka napretku. 

"U ovoj fazi još uvijek nedostaju određeni faktori (...) I dalje smo u kontaktu s AstraZenecom kako bismo osigurali pravodobnu isporuku dovoljnog broja doza", komentirao je glasnogovornik za Reuters.

Javni ugovor između EU-a i tvrtke nalaže da ako dođe do spora, jedna strana najprije mora napisati obavijest o problemu. Nakon 20 dana od pismene obavijesti, treba se "održati sastanak i pregovorima pokušati riješiti problem".

Prema potpisanom ugovoru o cjepivima protiv koronavirusa, članice Europske unije očekivale su da će do kraja ožujka od AstraZenece primiti 120 milijuna doza, međutim, tvrtka je isporučila samo 30,12 milijuna doza, navodi Corriere.