AKCIJA HIPOKRAT

Farmal: Značajan rast (i) zbog mita?

12.11.2012 u 15:14

Bionic
Reading

Dražena Dedija, predsjednika i jedinog člana uprave Farmala, privela je policija zajedno s još 30-ak terenskih djelatnika ludbreškog farmaceutskog poduzeća u sklopu USKOK-ove 'akcije Hipokrat'. Riječ je o tromjesečnoj akciji usmjerenoj protiv davanja mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske da propisuju lijekove, pa se mogu očekivati i privođenja onih koji su zbog novca izdavali recepte

Osnovna djelatnost ludbreške farmaceutske industrije je proizvodnja i distribucija generičkih lijekova. Na popisu njezinih proizvoda nalazi se 40-ak lijekova, među kojima su najpoznatiji Ibuprofen Farmal, Ibuprofen Retard i Klavax Bid.

Broj lijekova Farmala proširio se nakon što je njemački Dermapharm u veljači prošle godine postao njegov većinski vlasnik. Obiteljska generička farmaceutska kompanija iz Grünwalda pokraj Münchena kupila je 95 posto udjela, od čega 85 posto od Miljenka Boršćaka te njegove tvrtke Bomark, koja se bavi proizvodnjom ambalaže, a 10 posto od malih dioničara. Dražen Dedi, predsjednik uprave Farmala, tada nije krio zadovoljstvo potpisanim ugovorom navodeći brojne pogodnosti za tvrtku.

'Ne samo da ćemo dobiti nove proizvode, već ćemo i kao dio Dermapharm AG Holdinga imati znatno niže ulazne cijene lijekova i sirovina. S novim vlasnikom osigurali smo kvalitetnije financijsko restrukturiranje te daljnji rast udjela na našem i tržištima regije', isticao je Dedi.

Farmal je farmaceutska tvrtka sa značajnim rastom prihoda. Pretprošle godine ostvario je rast od 30 posto te došao do 96 milijuna kuna i dobiti od 1,5 milijuna kuna. Godinu dana kasnije, odnosno 2011. prihod je porastao za 11 posto ili oko 110 milijuna kuna, a ostvarena dobit povećana je na gotovo četiri milijuna kuna. Od ukupnog prihoda od prodaje proizvoda i usluga, 105 milijuna kuna ili 89 posto otpada na prodaju lijekova.

Od značajnijih dugoročnih obveza prema bankama izdvaja se kredit od sedam milijuna eura koji je 27. lipnja prošle godine ugovoren s Hypo Alpe Adria bankom radi financiranja obveza prema drugim bankama i financijskim institucijama. Primjerice Farmal se kod Banke kovanica bio zadužio za 11 milijuna kuna, a bio je i dugogodišnji klijent društva Finesa credos i Finesa faktor, prema kojima je 2010. godine imao obveze od gotovo tri milijuna kuna.

Dermapharm je Farmalu trebao osigurati pretpostavke za bolje pozicioniranje u Hrvatskoj, ali i tržištima Bosne i Hercegovine i Srbije. Tvrtku je osnovao i u Rumunjskoj i Bugarskoj. Na stranim tržištima ove je godine planiran rast od čak 74 posto, dok je na hrvatskom tržištu planirani prihod trebao rasti za 15 posto.

'Kao članica grupacije Dermapharm, stvorili smo temeljne pretpostavke za ostvarenje naše misije i postavljenih strateških ciljeva. Iskreno, motivirani geslom da 'zdravlje ne smije biti privilegija', u Farmalu proizvodimo i distribuiramo generičke lijekove cjenovno pristupačne svim onima kojima su potrebni', naglašavao je Dedi koji je prije nekoliko mjeseci, znakovito, stavio na prodaju obiteljsku kuću u južnom dijelu Varaždina.

U Farmalu danas ne odgovaraju na pozive. Nismo uspjeli doći ni do Jasne Bobetić, jedine hrvatske članice NO-a Farmala, u kojem su i Karin Anna Samusch te Wilhelm Beier, čelnik njemačkog Dermapharma osnovanog 1991. godine.