HRVATSKA DALA 28

Ex-Yu države potrošile 40 mil. eura na optužene za ratne zločine

23.12.2013 u 12:39

Bionic
Reading

Zemlje bivše Jugoslavije potrošile su skoro 40 milijuna eura državnog novca na podršku optuženima za ratne zločine pred Haškim sudom, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Balkanske istraživačke mreže (BIRN), prenosi sarajevski portal Klix.ba

Prema službenim podacima u koje je BIRN imao uvid, Hrvatska je potrošila više od 28 milijuna eura samo na troškove obrane trojice generala, Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, u Haagu.

Procjenjuje se da je Makedonija od 2006. do 2013. godine potrošila 9,5 milijuna eura na obranu, podršku i lobiranje za bivšeg ministra unutarnjih poslova Ljubu Boškoskog i policajca Johana Tarčulovskog, utvrdio je BIRN.

Srbija je od 2004. do 2013. godine potrošila 1,7 milijuna eura državnog novca na privatne troškove i liječničke račune optuženih, kao i na putne troškove njihovih obitelji, umjesto na njihovu obranu.

BIRN je u svom istraživanju otkrio i da su od 26-orice optuženika koliko trenutno plaća Beograd, 18-orica bosanski Srbi s državljanstvom Srbije, uključujući generala Ratka Mladića.

U Bosni i Hercegovini je za pomoć optuženima izdvojeno 640.000 eura, ali se čitav iznos odnosi na pomoć Republike Srpske okrivljenim bosanskim Srbima. Novac je dodijeljen srpskim optuženicima i preko Zaklade 'Pomoć', iako javno nije objelodanjeno koliko je sredstava sakupljeno i kako su ona potrošena.

Drugi politički entitet u BiH, Federacija BiH, nije izdvojila ništa za pomoć bošnjačkim ili hrvatskim optuženicima, tvrde dužnosnici.

Hrvatska nije željela otkriti ništa više od već poznate svote od 28 milijuna eura potrošenih na obranu generala, usprkos tome što je obavezna to učiniti prema Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Kosovo nije pružilo nikakvu novčanu pomoć šestorici svojih optuženika za ratne zločine, priopćili su službenici BIRN-u, s izuzetkom od 16.750 eura koliko je koštao svečani doček optuženih koji su pušteni na slobodu.

Više možete pročitati ovdje