zaštita potrošača

Evo tko je sve bio na promociji knjige Tatjane Josipović

18.06.2018 u 21:22

Bionic
Reading

Knjiga Tatjane Josipović 'Zaštita potrošača od nepoštenih ugovornih odredbi', značajan je prilog jačanju europskog prava u Hrvatskoj, rečeno je na predstavljanju knjige u ponedjeljak u Europskoj kući u Zagrebu

U knjizi su prikazana načela i standardi zaštite od nepoštenih ugovornih odredbi u odlukama Suda Europske unije. U prvom dijelu se tumače europski pravni izvori o zaštiti od nepoštenih ugovornih odredbi, europski koncept nepoštene ugovorne odredbe te provedba zaštite od nepoštenih ugovornih odredbi, ističe se.

U drugom dijelu knjige analizira se i komentira praksa Suda Europske unije u tumačenju Direktive 93/13/EEZ i utjecaj prethodnih odluka na razvoj nacionalnog zakonodavstva država članica. Ukupno je analizirano i komentirano 45 presuda Suda Europske unije koje su bile ključne za razvoj europskog koncepta zaštite potrošača od nepoštenih ugovornih odredbi.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković relativizirao je svoju izjavu danu medijima prije predstavljanja kako je hrvatsko pravosuđe spremno za primjenu europskog zakonodavstva na tom području prava. Zapravo, pred Hrvatskom je veliki put, u kojem je knjiga Tatjane Josipović jako velika pomoć, kazao je ministar predstavljajući izdanje.

  • +7
Promocija knjige Tatjane Josipović 'Zaštita potrošača od nepoštenih ugovornih odredbi' Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Najavio je izmjene zakona koje ću više uvažiti stečevine europskog prava i kazao da će ohrabriti hrvatske suce da se više konzultiraju s Europskim sudom, jer je odnos Europskog suda i nacionalnih sudova važan za razvijanje postupanja, kazao je.

Akademik Jakša Barbić je kazao da je autorica izvrsno obradila brojne probleme koji nastaju između potrošača i trgovaca, uzimajući pravu mjeru između teorije i prakse, u kojim odnosima se često narušavaju načela ravnopravnosti i autonomije na štetu potrošača. Knjiga će dobro doći i onima koji se počinju baviti tom temom, ali i stručnoj javnosti, kazao je Barbić i zaključio: „To je kapitalno djelo na području zaštite potrošača“.

Tatjana Josipović, redovita profesorica na katedri građanskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, kazala je da ju je na pisanje motivirali rezultati istraživanja prema kojima je u zemljama EU veliki broj građana slabo informiran o potrošačkim pravim i da slabo razumije ugovore koje svakodnevno potpisuju. U tome se posebno ističe Hrvatska, koja je uglavnom posljednja ili jedna od dvije posljednje zemlje, kazala je.

Hrvatski potrošači slabo poznaju mjere zaštite, nemaju povjerenje u institucije, pa i kad bi mogli poduzeti neku zaštitu ne usuđuju se, kazala je autorica Josipović.