AKVIZICIJA NA PANTOVČAKU

Evo tko je novi savjetnik za gospodarstvo Kolinde Grabar-Kitarović

02.07.2018 u 17:53

Bionic
Reading

Nakon što je predsjedničin bivši savjetnik Marko Jurčić otišao je u Hrvatsku gospodarsku komoru, izabrala je novog savjetnika za gospodarstvo

Riječ je, piše N1, o doc. dr. sc. Marku Primorcu s Katedre za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Kako se navodi u biografiji objavljenoj na web stranici Fakulteta, Primorac je završio je XV. gimnaziju u Zagrebu i 2003. upisao Ekonomski fakultet - Zagreb. Tijekom studija dobio je nekoliko stipendija i nagrada, među kojima i nagradu Zaklade Prof. dr. Marijan Hanžeković za rad „Mjerenje efikasnosti i produktivnosti hrvatskih banaka Malmquistovim indeksom promjene ukupne faktorske produktivnosti“.

Diplomirao je 2007., a 2009. završio Poslijediplomski specijalistički studij obranivši rad „Analiza kreditne sposobnosti lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj“ za koji je dobio nagradu Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika. U 2013. je obranio doktorsku disertaciju pod naslovom: „Fiskalna decentralizacija i ublažavanje lokalnih nejednakosti u zemljama Europske unije i Republici Hrvatskoj“ za koju je nagrađen nagradom “Dr. Pero Jurković”. Na Ekonomskom fakultetu – Zagreb zaposlen je od 2007. i sudjeluje u izvođenju nastave iz kolegija „Javne financije“, „Lokalne financije“, „Porezni sustav Republike Hrvatske“ i „Upravljanje javnim dugom“ na hrvatskom te „Public Finance“ na engleskom jeziku. Osim toga, angažiran je i na kolegiju „Porezni sustavi“ na Fakultetu organizacije i informatike iz Varaždina. Područja njegovog znanstvenog rada su upravljanje financijama i rizicima u javnom sektoru, fiskalni federalizam i oporezivanje.

Usavršavao se na National University of Singapore, Università Bocconi – Milano, American Institute on Political and Economic Systems, Hochschule für Wirtschaft und Recht – Berlin. U 2009. je bio gostujući istraživač na Glasgow Caledonian University, a u 2015. na CESifo (Center for Economic Studies i Ifo Institute) u Münchenu gdje postaje članom CESifo istraživačke mreže.

Marko Primorac Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

U 2016. bio je član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Republike Hrvatske, a 2017. član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave pri Ministarstvu financija Republike Hrvatske, stoji u biografiji.

Primorac je već ranije punio stupce novina kada je s ekonomistom Antom Bajom napisao kritički osvrt o javnom zaduživanju, zbog čega ga je tadašnji ministar financija Slavko Linić prozvao “neznalicom koja je spavala 10 godina”.