PET GODINA U EU OBITELJI

Državni vrh: Članstvo Hrvatske u EU pozitivno utječe na hrvatsko gospodarstvo

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2018 22:47
  • Objavljeno 30.06.2018 u 22:28
Gordan Jandroković, Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković i Marija Pejčinović Burić

Gordan Jandroković, Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković i Marija Pejčinović Burić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji imalo je pozitivan učinak na hrvatsko gospodarstvo koje se oporavlja i raste, a dobri gospodarski rezultati i promjena društvenog ozračja smanjit će potrebu za iseljavanjem hrvatskih građana, smatraju najviši hrvatski dužnosnici koji su se izravno uključili u subotu navečer u specijalnu emisiju HTV-a '5 godina RH u EU'

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izravno se uključila u emisiju iz Đurđevca, gdje je nazočila 50. jubilarnoj Picokijadi.

'Iako ne možemo sasvim izolirati koji su to učinci članstva na naše gospodarstvo od drugih učinaka, ipak danas, pet godina kasnije, možemo zaključiti da je došlo do makroekonomske stabilizacije, porasta izvoza i ono što je bitno da su se naše tvrtke konsolidirale i da nalaze sve više i više mogućnosti na tom europskom prostoru kako za izvoz tako naravno za javne nabave i sve druge aspekte članstva koji su pozitivni', kazala je predsjednica govoreći o prednostima članstva u EU.

'Druga prednost jesu slobode kretanja u sklopu jedinstvenog tržišta koje omogućuju mobilnost našim ljudima, dakle studiranje, zapošljavanje život, u inozemstvu, u drugim država članicama EU-a i naravno mnoge poslovne prilike za naše gospodarstvo, za naše tvrtke, bile one male, srednje ili velike'.

Prisjetila se i učinjenih propusta, među kojima je izostanak post-pristupne strategije. 'Nismo definirali što je to što želimo konkretno od samog članstva, koji su naši ciljevi, specifični interesi i naravno kako ćemo na koji način iskoristiti sredstva iz fondova EU-a. Mislim da inicijalno programiranje nije bilo dobro, i nije se tražilo predfinanciranje koje se može tražiti u toj fazi. Sad je nažalost prekasno za to'.

Premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandoković i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić uključili su se u emisiju iz Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje nazoče svečanom koncertu povodom petogodišnjice hrvatskog ulaska u EU. Predsjendica Grabar-Kitarović nije mogla doći na koncert zbog ranije dogovorenih obveza.

Plenković je ocijenio povodom pete godišnjice članstva da se Hrvatska kvalitetno pozicionirala i da je uvažena članica Unije, a da su ekonomski učinci članstva očiti.

  • +49
  • +46

Sva lica Andreja Plenkovića

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Hrvatska u smislu gospodarskih pokazatelja od članstva u EU do danas raste, oporavlja se. Nakon recesije koja je bila koristimo dodatnu vrijednost i europskoga proračuna i europskih fondova i zajedničkog tržišta i politika'.

Istaknuo je da treba proći još točno pet godina da se napravi 'rezime o pravim efektima na hrvatsko gospodarstvo i društvo, ali mislim da smo sada uređeniji, kvalitetniji, predvidljiviji, prepoznatljiviji nego što smo bili ranije i na tom tragu ćemo nastaviti našu politiku'.

'Mislim da ta tranzicija od apstraktnih makro trendova do konkretne mikro koristi za ljude, poduzeća, poduzetnike i sve ostale mora biti prioritet. To je najvažnije i na tom tragu ćemo nastaviti našu politiku'.

Govoreći o velikom iseljavanju iz Hrvatske, Jandroković je podsjetio da Hrvatska nije prva članica iz koje je otišao veliki broj ljudi uzevši za primjer Poljsku i Rumunjsku.

On smatra da će se stvaranjem uvjeta za njihov povratak 'kroz promjenu društvenog ozračja, kroz dobre gospodarske rezultate smanjivati potreba za odlaskom' i izrazio je uvjerenost da će se dio hrvatskih građana vratiti u domovinu.

  • +6
  • +3

Marija Pejčinović Burić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Ministrica Pejčinović-Burić rekla je da je u ovom trenutku glavni vanjskopolitički cilj ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu te priprema predsjedanja EU-om.

Svečani koncert povodom obljetnice članstva u EU

Svečani koncert povodom petogodišnjice hrvatskog ulaska u EU počeo je u 21 sat u HNK-u u Zagrebu.

Zborom i orkestrom HNK ravna maestro Nikša Bareza. Program je sastavljen od djela poznatih hrvatskih i europskih skladatelja klasične glazbe i dramskih djela.

Solisti su Valentina Fijačko Kobić, Ivana Lazar, Dubravka Šeparović Mušović, Stjepan Franetović i Ljubomir Puškarić.

Koncert su organizirali Vlada, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo kulture i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!