zaprešić

Pokušaj teškog ubojstva: Evo što je policija rekla o novorođenčetu u kanti za smeće

14.05.2024 u 13:29

Bionic
Reading

Zagrebačka policija nastavlja kriminalističko istraživanje vezano za pronalazak novorođenčeta u kanti za smeće u Zaprešiću, a taj događaj kvalificiraju kao pokušaj teškog ubojstva, rekla je u utorak glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Marija Goatti

'Budući da se radi o novorođenčetu koje pripada ranjivoj skupini s obzirom na svoju dob, policija sumnja na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju', kaže Goatti, dodajući da je cilj policije utvrditi sve okolnosti događaja, kao i identitet roditelja.

Goatti je istaknula da je kriminalističko istraživanje sada u osjetljivoj fazi jer policija prikuplja sve relevantne informacije i prati u kojem smjeru vodi istraga. Pozvala je građane da se, ako imaju informacije o okolnostima događaja, obrate policiji na broj 192.

Govoreći o pronalasku djeteta, Goatti je istaknula da su novorođenče pronašli 17-godišnjak i 18-godišnjak koji su se vraćali s treninga te da su mu svojom brzom i kvalitetnom reakcijom spasili život.

Ustvrdila je kako je PUZ stopostotno učinkovit kada su u pitanju kaznena djela ubojstva i teškog ubojstva.

'I u ovom slučaju naša profesionalnost ide u smjeru traženja uzroka i okolnosti pod kojima se zbio događaj i tko je sve u njemu sudjelovao', napominje Goatti.

Ribičić: Dječak u trenutku pronalaska bio star sat - dva

Policija je ranije izvijestila da je novorođenče pronađeno u ponedjeljak oko 23 sata u Zaprešiću te je prevezeno u KB Sveti Duh, a utvrđeno je da je u stabilnom stanju, odnosno nije životno ugroženo.

Voditeljica Odjela neonatologije KB-a Sveti Duh Rebeka Ribičić u utorak je medijima potvrdila da je beba dobrog zdravstvenog stanja, a trenutno se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja.

  • +2
Kanta za smeće u Zaprešiću u kojoj je pronađena beba Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Riječ je o dječaku koji je u trenutku pronalaska bio star svega sat - dva. Na njemu nisu pronađeni znaci vanjskih ozljeda, a krv koja je bila na njemu je majčina krv od poroda.

S dječakom se postupa kao i sa svakim drugim novorođenčetom, uz pojačane mjere opreza, jer se ipak radi o specifičnim uvjetima početka života, rekla je Ribičić.