e-savjetovanje

Evo na koliku odštetu mogu računati Zagrepčani nakon nezapamćene oluje

01.09.2023 u 14:41

Bionic
Reading

Grad Zagreb uputio je u četvrtak u javno savjetovanje odluku o novčanoj pomoći građanima nakon nevremena 19. i 21. srpnja, a maksimalan iznos odštete za oštećenu imovinu i automobil propisan je na 20 tisuća eura

Za obiteljsku kuću ili stan, te pomoćnu zgradu čije procijenjeno oštećenje prelazi iznos od 1600 eura, Grad Zagreb će fizičkim osobama isplatiti novčanu pomoć u iznosu od 70 posto oštećenja imovine, a najviše sveukupno 15.000 eura za obiteljsku kuću ili stan, odnosno pomoćnu zgradu te najviše 5000 eura za osobna vozila.

Pritom, ukupan iznos novčane pomoći može se odobriti u maksimalnom iznosu od 20.000 eura, istaknuto je u nacrtu prijedloga Odluke o novčanoj pomoći za sanaciju oštećenja od nevremena.

Pravo na novčanu pomoć imat će oni građani koji su u roku trajanja poziva, do 7. kolovoza, prijavili štete na svojoj imovini. Ukupno je u Zagrebu podneseno 6285 prijava na štete na građevinama, osobnim vozilima i poljoprivrednim površinama, izvijestili su ranije iz grada.

Također, novčana pomoć isplatit će se vlasnicima, odnosno suvlasnicima oštećene imovine koji su na dane nevremena imali prijavljeno prebivalište odnosno boravište u Gradu Zagrebu.

  • +10
Nevrijeme u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Ivana Nobilo

“Pravo na novčanu pomoć ne mogu ostvariti fizičke osobe čija je imovina bila osigurana na dane nevremena te imaju pravo na naknadu štete putem police osiguranja ili po nekoj drugoj osnovi”, ističe se u odluci.

Dodatno, odluka ne obuhvaća obrtnike i poljoprivrednike koji obavljaju gospodarsku djelatnost poljoprivrede.

Imenovat će se i posebno povjerenstvo za odobravanje novčane pomoći, koje će građanima, odobravati isplati sredstava.

Odluka je u javnom savjetovanju do 30. rujna, nakon čega se očekuje njezino izglasavanje na sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

Nevrijeme koje je pogodilo Zagreb 19. srpnja bilo je jedno od najjačih od kada postoje meteorološka mjerenja. Jak vjetar praćen kišom rušio je stabla, oštetio krovove i osobne automobile, a život je izgubilo dvoje građana.