poharana posavina

Farmeri iz Strizivojne zatekli se u središtu oluje: Ratno stanje je za ovo mila majka

20.07.2023 u 15:55

Bionic
Reading

Na udaru orkanske oluje našla se Strizivojna, mjesto na rubnom dijelu Osječko-baranjske županije. Vjetar je ondje nosio cijele krovove sa staja dok je stoka ostala kisnuti. Poljoprivrednici zbrajaju štete. Na području ove slavonske općine nalazi se 25 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koja se isključivo bave poljoprivredom, a još ih je 40 kojima je to dodatni izvor prihoda

'Hranio sam stoku kada je počeo puhati vjetar. To se riječima ne može opisati', pokušao je novinarima u Strizivojni ispred poharane farme opisati vlasnik Tomislav Asić.

U staji, koja je ostala bez krova u sekundi, ima 50 grla stoke. Lim je s krova, kaže, letio nekih 200 metara.

'Vjetar je odjednom podigao cijeli krov. Ne lim po lim, nego sve odjednom. Sin i ja sklonili smo se iza bagera i čvrsto se držali za njega koliko je jako puhalo. Susjed je pobjegao iz traktora jer je vjetar počeo podizati i traktor i prikolicu. Bilo je strašno. Trajalo je oko 20 minuta, ako ne i pola sata. Izgledalo mi je jako dugo', nastavio je Tomislav opisivati nezapamćenu oluju koju je doživio.

Kuću je s djecom sanirao do kasno u noć, a staju će srediti narednih dana.

'Više u trgovinama nema materijala na stanju, svi su sve kupili. Moramo čekati dva, tri dana da se sve riješi. Šteta je minimalno 6000 eura', procjenjuje ono što su mu pretrpjeli gospodarski objekti Asić.

Stoka mu je trenutno pod vedrim nebom. U pomoć mu sutra dolaze prijatelji, uz čiju pomoć će pokriti krov staje. Do njive, kaže, još nije ni stigao. Kakvo je stanje s kukuruzom, ne zna.

'U polju nisam bio. Skupljamo limove s tuđih parcela. Vidjet ćemo jesu li životinje pretrpjele šokove. Znat ćemo za nekoliko dana. Za sada dobro jedu. Nadam se najboljem jer sad još i s tim da imamo problema...', kaže ovaj farmer, napominjući da su mu gospodarski objekti do sada izdržali nalete jakoga vjetra te da je sve dobro učvršćeno, ali ono što je vidio u srijedu poslijepodne - to nije mogao podnijeti.

'Prst se nije vidio pred očima. To je bila prašina, kiša, vjetar. Ne možeš opisati. Ratno stanje je mila majka za ovo jučer', rekao je Asić.

Gotovo svi OPG-ovi na području Općine Strizivojna, koja se nalazi na rubnim dijelovima Osječko-baranjske županije, pretrpjeli su štetu.

'Vjetar je došao sa zapada, a kako su poljoprivredni objekti u drugom dijelu dvorišta ili izdvojeni, oni su se našli na udaru i najviše su stradali. Na području općine imamo 25 većih OPG-ova koji isključivo žive od poljoprivrede i njih još 40 kojima je to dodatno zanimanje', rekao je Josip Jakobović, načelnik Općine Strizivojna, a posjetio ju je i zamjenik osječko-baranjskog župana i načelnik stožera civilne zaštite Mato Lukić.

Električna energija u Strizivojnu se vratila tek danas negdje oko 14 sati. Šteta imaju i na crkvi, dječjem vrtiću, prometnim znakovima, turističkoj signalizaciji...

'Sin mi se taman vratio s polja i utjerao prešu. Kad je zapuhalo, mislio sam da će ga vrata ubiti. Jako sam se uplašio. Bilo je sinoć - bože me sačuvaj', kaže poljoprivrednik Nikola Degmečić koji sa sinom ima farmu sa 180 grla stoke.

Štetu nastalu na gospodarskim objektima procjenjuje na više od 5000 eura. Snažni udari vjetra odnijeli su mu cijeli krov, 250 četvornih metara sa staje.

'Ostali su samo rogovi. Sve je odletjelo. Raspitivao sam koliko će to koštati. Ne znam hoću li moći sve, jako je loša godina što se tiče pšenice i ječma. Krov je letio, presjekao je žice, srušio betonsku banderu. Rođak mi je bio u traktoru prema kojemu su letjeli limovi, a kada ih je vidio, šćućurio se u traktoru', opisao je Degmečić.