U ZAGREBU

Evo kako napreduje rušenje u Paromlinskoj: Cijeli blok dobiva novo ruho

08.07.2023 u 11:33

Bionic
Reading

U Paromlinskoj ulici u Zagrebu u tijeku je rušenje stare zgrade Zagrebačke banke u Paromlinskoj ulici. Nestao je cijeli istočni blok građevine, a nekoliko strojeva raščišćava zgradu koja zjapi napuštena više od desetljeća i propada

Godine 2018. kupio ju je poduzetnik i vlasnik lanca ljekarni Josip Baričević koji nije medijski istupao otkako je aktivno počelo rušenje prije mjesec dana, piše Večernji list.

Ideja je na atraktivnoj gradskoj lokaciji izgraditi poslovni kompleks s garažom, no iz Grada podsjećaju da će se investitor pritom morati držati svih gabarita propisanih Generalnim urbanističkim planom (GUP). Istovremeno, iako je objekt u privatnom vlasništvu, u užem je interesu gradske vlasti smještene iza ugla na Radićevom trgu.

Jedna od najvećih najava za ovaj mandat jest revitalizacija kompleksa Paromlina koji bi trebao do 2026. postati najveći društveno-kulturni centar u Hrvatskoj, a po uzoru na slične u Barceloni.

Trebalo bi mu se udahnuti novi život i otvoriti ih za javnu namjenu, piše Večernji list.

  • +7
Nastavljeno je rušenje zgrade u Paromlinskoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Takvi obnovljeni kompleksi u europskim zemljama otvoreni su mladim umjetnicama i umjetnicama koji ondje mogu razvijati svoje talente ili pak organizirati izložbu, mini-koncert, sastanak i sve ono što vlastitim financijama ne bi mogli.

Nalaze se u takvim objektima u inozemstvu i sportski kompleksi, wellness, teretana, ali i gradski bazeni. Uz to, na katu je i mediateka, odnosno multimedijska knjižnica i učionica. Na dvije etaže nalazi se podzemna garaža. Na razini pod zemljom je i najveće gradsko javno kino. Zatim, uz centar za posjetitelje, u zgradama se nalaze prostori za izložbe, konferencije, ali i probe bendova. To je samo primjer restauracije u drugim zemljama.

Jedan od planova u Zagrebu jest i središnju gradsku knjižnicu također locirati u Paromlinu.

No najprije je potrebno raščistiti ruševine. Osim Zabe, zato su do kraja ove godine na redu i još tri zgrade u Paromlinskoj. Na kućnim brojevima 15, 17 i 21 o trošku proračuna, rušit će se dotrajale građevine.