IVAN GRŽETA

Ekonomist: 'Ukidanje prireza nije loša stvar, plaće će rasti'

08.07.2023 u 11:05

Bionic
Reading

Ivan Gržeta, prodekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci, komentirao je u Novom danu N1 televizije izmjene devet poreznih zakona i druge aktualne teme

Gržeta pozdravlja poreznu reformu jer smatra da će zaista dovesti do rasta plaća, a pozivitnom smatra i poreznu decentralizaciju do koje će doći.

'Plaće će se povećati kroz korekciju poreznog odbitka', rekao je za N1 te objasnio da se najavljenom reformom mislilo na one s najnižim primanjima.

Uvedena je nova kategorija osnovice koja se primjenjuje na olakšicu plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje, a za one s najnižim primanjima to je iznos od oko 45 eura, odnosno, objašnjava prodekan, osam posto njihove plaće.

Inflacija je nadnacionalni problem i s njom se treba boriti sinergijski, rekao je Gržeta za N1

Što se tiče kritika iz oporbe koja tvrdi da ovo nije nikakva reforma, Gržeta kaže da decentralizacija daje slobodu gradovima i općinama da sami definiraju porezne stope i omogućava im se da ih sami kreiraju, ovisno o njihovim potrebama. Smatra i da je to dovoljno da možemo reći da se radi o reformi.

'Ukidanje bilo kakve kategorije poreza nije loša stvar', kaže Gržeta koji smatra da ukidanje prireza neće dovesti do uvođenja novih parafiskalnih nameta.